Opinion

Ledaren:
Ge ungdomarna framtidshopp!

Denna veckas tidning har temat utbildning. Vi vill berätta om de möjligheter som ungdomar, eller också vuxna för den delen, har att utbilda sig inom jord- och skogsbruk. Vi presenterar all utbildning på svenska inom området – från andra stadiets yrkesutbildning, via yrkeshögskola till universitetsutbildningen.

Gemensamt för alla dessa utbildningar är att det kunnande som de studerande får vid utbildningen är livsviktigt för att jord- och skogsbruket på svenska i Finland skall ha en framtid. Det behövs duktiga unga som kan ta över jordbruken och sköta skogen. Det behövs kunnigt folk inom lantbrukshandeln. Det behövs fackkunskap på svenska inom lantbruks- och skogsrådgivningen. Det behövs folk i förvaltningen – från kommun till ministerium, som har substanskunnande inom dessa fackområden.

Och då det gäller tjänstemännen skulle det också vara viktigt att de också förstår hur vardagen fungerar – ute på åkern, inne i ladugården eller på gallringsytan i skogen. Det behövs dessutom folk inom intressebevakningen och andra organisationer.

Utan duktiga lärare inom våra fackområden kommer kunnandet inom våra sektorer på längre sikt att tyna bort. Och forskare behövs för att ta fram ny kunskap. För att inte tala om att det behövs experter som kan jord- och skogsbruk inom företagsvärlden. Det gäller många sektor från livsmedelsindustrin via skogsindustrin till finansieringssektorn.

Så kunnande behövs på många plan. Den demografiska utvecklingen märks minsann också av inom våra sektorer. Inom de närmaste tio åren kommer väldigt många att gå i pension, samtidigt som de yngre årskullarna som är på väg in i förvärvslivet är mindre. 

Framtiden är alltså ljus för de unga som letar sig till utbildning inom naturbruksbranschen – arbete finns. Ändå präglas branschen av en viss framtidspessimism. Varför?

Jord- och skogsbruket verkar påverkas av väldigt motsägelsefulla målsättningar. Då jordbrukspolitik tidigare handlade om att ge jordbrukarna en skälig inkomst och konsumenterna tillgång till förmånliga och trygga livsmedel är det nu mycket mer invecklat. Jordbrukspolitiken är numera en korseld av jordbruks-, landsbygds-, miljö-, mångfalds-, klimat-, energi- och säkerhetspolitik.

Skogen var tidigare det gröna guldet kort och gott. Nu skall skogen istället rädda klimatet, säkra den biologiska mångfalden, leverera nya innovativa klimatsmarta produkter, sköta en stor del av energiförsörjningen och se till att Finlands handelsbalans hålls på rätt köl. För många unga kan det kännas osäkert att utbilda sig och börja arbeta i branscher med sådan press från olika håll. Lägg dessutom till att lönsamheten, speciellt då det gäller jordbruk, i nuläget är allt annat än munter.

För att locka unga att studera inom jord- och skogsbruk behövs framtidshopp och inte domedagsprofetior. Faktum är att då man petar bort skalet av motsägelsefulla politiska floskler så finns den där – framtiden. Frisk och frodig dessutom.

Det handlar om att vi i Finland har mycket goda förutsättningar för att på ett framgångsrikt sätt utveckla jord- och skogsbruket i framtiden. För det första: mat behövs hela tiden och överallt. De svårigheter som gäller globalt påverkar vårt land mindre än de flesta andra länder.

Hos oss är inte klimatförändringen en sådan hotbild som den är på de flesta andra håll i världen. Skogarna är väl skötta och klarar av att fullfölja de mångsidiga uppgifter som ställs på dem. Vårt kunnande är högt och samhället fungerar i övrigt tryggt och korruptionsfritt. Så det är bara att ösa på – framtiden är ljus!