SLC - Svinn10
LivsVinn minskar matsvinnet i Närpes

Inhemska torkade tomater på burk. Gjorda på andra klassens tomater som annars skulle slängas. Det är ett exempel på vad företaget LivsVinn sysslar med. Det känns bra att ta tillvara produkter i syfte att minska svinnet, säger företagaren Linnea Strand i Närpes.

SLC - Dsc03787
Skydd för stengärdsgårdar nytt orosmoment för markägare

Landskapsregeringen på Åland vill införliva gamla stengärdsgårdar i en ny förordning om naturvård på Åland. Förslaget väcker inom Ålands Producentförbund farhågor om nya begränsningar som lägger sten på bördan för jordbruksproducenter och andra markägare.

SLC - Lamm1
Effektiv produktion målet när Conny byggde nytt fårhus

Han blev ekologisk växtodlare 1996. Sedan några år tillbaka kan Conny Englund också titulera sig ekologisk fårproducent. Nu ökar produktionen stadigt i det nya fårhuset i Purmo. En bidragande orsak till att han valde att investera är faktiskt en hjärtinfarkt som han drabbades av.

SLC - Nfu Vice President Tom Bradshaw
Britterna vill upphäva förbudet mot gensaxen

Den brittiska regeringen kommer inom kort att ta ställning till den gröna gentekniken och framför allt gensaxen. Mycket tyder på att regeringen kommer att upphäva det nuvarande förbudet mot gensaxen, till skillnad från EU.

Sundare rostbröd på genredigerat vete

Brittiska forskare vid universitetet i Bristol står redan i startgroparna med gensaxen i högsta hugg. De utvecklar ett genredigerat vete med sänkta halter av akrylamid som bildas vid bakning. Detta ska resultera i ett rostbröd med reducerad cancerrisk.

SLC - Storstara 3 B Webben
Marika och Viivi värnar om säker ispänning av kärra och släde

Att spänna hästen för släde eller vagn är en traditionell kännedom som delvis har fallit i glömska, och speciellt på svenskt håll börjar kunskaperna vara skrala. Det säger Marika Hemgård på Storstara gård i Pedersöre, en av dem som på Työhevosharrastajats initiativ ibland förmedlar sina kunskaper om ispänning vidare. Det gagnar folk och hästar i längden att kunskapen finns kvar, säger hon. Läs mer i veckans tema om hästar!

SLC - Ponnytrav 2 A Webben
Ryttaren Celine sadlar om till trav

En travskola med syftet att locka nya utövare har trots coronapandemin gett ny skjuts åt Ålands hästsportförening. – Det viktigaste är ändå att lära kursdeltagarna hur man tar hand om hästar på ett säkert sätt, tycker 17-åriga Celine Westin, som är en lärarna.

SLC - Hasttimer 1 Webben
Jakten på den perfekta timern ledde till Nya Zeeland

Hallon Ab erbjuder en kompakt timer med solceller som kan utfodra flera hästar per gång upp till fyra gånger per dag. Trots att timern görs i Nya Zeeland klarar batteriet den nordiska vintern galant, berättar företagsägare Lena Aschan.

SLC - Aika Talli 1
Hästen är den perfekta beteendevetaren

Stallet och gården i Mårtensby, Sibbo, ser ut som vilket stall som helst. Ponnyer och hästar står i hagarna, barn i olika åldrar kommer och går. Det som inte syns vid en första anblick är att många av kunderna har speciella behov.

SLC - Hastherpes A Webben
Smittsamt ekvint herpesvirus ställer in tävlingar i hela Europa

Tiotals hästar smittades av den allvarliga neurologiska formen av ekvint herpesvirus under ridtävlingar i Valencia i slutet av februari och flera hästar har dött. Nu ställs europeiska hästtävlingar in fram till den elfte april, meddelar det internationella ridsportförbundet.

SLC - Hastcorona B Webben
Hästar har ett eget coronavirus

Ekvint coronavirus påträffades i ovanligt hög grad i Finland i början av vintern. Nu ser smittoläget lugnare ut.

SLC - Sommartid21
Sommartid