Tema

Utfallsdiken blev till
vattendrag i Vipu

Från odlarhåll rapporteras om förändringar i Vipu-tjänsten där tidigare utfallsdiken plötsligt blivit till vattendrag. Detta betyder att det krävs en 3 meter bred skyddsremsa mellan åkern och vattendraget, vilket skapar problem för de som redan kommit igång med sådden.

– Ansökningstiden i Vipu började 8.5 och då utgår man ju ifrån att samma vattendrag gäller fram tills dess eftersom ingenting förändrats ute i naturen eller på åkern, säger en nyländsk odlare som vill förbli anonym.

Enligt honom hade förändringen ännu inte skett i fjol när han gjorde stödansökan, utan måste ha ägt rum senare under året. Nu har redan många börjat så sina åkrar, vilket betyder att ”skadan” redan är skedd.

– Har man sått fel så har man redan brutit mot reglerna. Gäller det nu att så om i vall för att inte riskera sanktioner, eller hur skall man nu resonera?

Oresonlig förändring

Enligt den nyländska odlaren är det oresonligt att diken i all tysthet omklassas.

– Det borde åtminstone komma meddelande om att ett nytt vattendrag tillkommit och en möjlighet för odlaren att godkänna eller besvära sig mot den förändringen.

Det är ett flertal odlare i trakten som drabbats och som först under sådden märkte de nya vattendragen i Vipu. Därmed lönar det sig även för odlare på annat håll att se över sina vattendrag och kontrollera att inga förändringar skett under året.

Tillsvidare är det oklart vad förändringen beror på, eller om den kommer att korrigeras. Enligt Livsmedelsverket baserar sig materialet i Vipu-vattendrag på öppet material från Finlands miljöcentral SYKE och Lantmäteriverket. Vattenlagen gör skillnad på å ena sidan vattendrag och å andra sidan rännilar, diken och källor. Enligt SYKE beskriver dock Vipu inte vattendragen helt i linje med vattenlagen.

LF har utan framgång försökt få tag på experter på Livsmedelsverket, Finlands miljöcentral och NTM-centralen för att få klarhet i frågan. Ämnet kommer att följas upp så fort myndigheterna kan redogöra för förändringen.