SLC - 48478Cc8 2B1A 4843 9C5A 2Cd0Bc2D5A6B
Ökande mängd livsmedel exporteras från Finland

Exportvärdet för jordbruksprodukter och livsmedel uppgick 2020 till sammanlagt över 1,7 miljarder euro. Under perioden 2015-2020 har exportvärdet ökat kraftigt, med nästan en kvarts miljard (+16 %), uppger Naturresursinstitutet.

Nytt femårsavtal finansierar Ålands hushållningssällskap

Landskapsregeringen tecknar med Ålands hushållningssällskap ett nytt avtal för rådgivningen till primärnäringarna samt utvecklingsinsatser för lantbruket.

Webbinarium: Täckdikning – problemlösning och planering

Har du stött på problem med dina täckdiken? Välkommen på webbinariet ”Täckdikning – problemlösning och planering 9.4 kl.10-11.30.

SLC - Korteniemi Rukiin Puintia Juhani Mattila Medium
Finlands jordbruksmuseum har valt Korteniemi traditionsgård till sommarens utflyktsmål

Finlands jordbruksmuseum Sarka har valt Korteniemi traditionsgård till sommarens utflyktsmål för år 2021. Korteniemi gård, som ligger i Liesjärvi nationalpark i Tammela i sydvästra Tavastland, är en gammal skogsvaktargård som upprätthålls av Forststyrelsen. På somrarna lever man här som i Finland på 1910-talet.

SLC - Viltkott
Konsumenterna vill ha mera inhemskt vilt i butikerna

Konsumenterna önskar mer närproducerat viltkött i matbutiken. Nästan alla skulle i framtiden vilja ersätta en del av sin konsumtion av nöt-, gris- eller fjäderfäkött med viltkött, uppger Finlands viltcentral.

Protektionismen frodas i den globala agrarhandeln

Världshandelsorganisationen WTO är fortfarande i dåligt skick. Än så länge ser man inga tecken på initiativ mot den globala protektionismen. Mer eller mindre alla länder eller sammanslutningar av länder drar hemåt.

SLC - Christer Jagerskiold
Planering och samarbete ger goda förutsättningar för generationsväxling

Det lönar sig att börja planera för en generationsväxling i god tid och diskutera både praktiska och känslomässiga frågor med alla som berörs. SLC och förbunden bjöd på två webbinarier kring ämnet som kan ses i efterskott av SLC-medlemmar på slc.fi/generationsvaxling.

SLC - Ekokor Luomuliitto
Förändringar inom CAP och ekoförordningen presenterades under Ekotankesmedjan

Under Ekotankesmedjan presenterades bland annat kommande förändringar inom stödpolitiken för ekologisk odling. Finlands CAP-plan ska på remiss i sommar, och ekoförordningen som träder i kraft 2022 för med sig ändringar bland annat gällande begrepp och utsäde.

Förbered den kommunala hälsovården på kommande säsongsarbetare

– Det som är viktigt för arbetsgivarna när de utländska arbetstagarna anländer är att man meddelar smittskyddsläkaren eller infektionsskötaren i kommunen. Det ska göras för att underlätta testningen som kan bli omfattande för hälsovårdscentralen om många anländer samtidigt, säger Johanna Smith, trädgårdsombudsman för ÖSP.

SLC - Corona6
Ovissheten var stor när familjen drabbades av covid-19

Är det tillåtet att arbeta i ladugården om man insjuknar i covid-19? Hur är det med svinhuset – och är det tillåtet att packa vitkål? Frågorna var plötsligt fler än svaren då familjen Kastus i Vörå drabbades av viruset kring jul.

SLC - Lpx 176249
EU öppnar för djurmjöl efter paus på mer än 20 år

EU-kommissionen vill lätta på användningen av djurmjöl som foder för grisar, höns och andra tamfåglar. Dessutom ska insektsmjöl tillåtas som foder. Utfodring med djurmjöl förbjöds i EU i samband med BSE-skandalen för över tjugo år sedan.

SLC - Caraway Kummin 2 D Webben
Ny ledning på Caraway Finland – som vill ha fler kontraktsodlare

Utbudet av kummin har minskat globalt samtidigt som efterfrågan är stor. Det gör att Caraway Finland – som i höstas genomgick en generationsväxling – ser ljust på framtiden. Priserna är på väg upp och nu efterlyser företaget fler kontraktsodlare. Läs mer i veckans vårbrukstema!