Nya förordningar begränsar jakten på sjöfåglar

Nya förordningar som begränsar jakten på sjöfåglar på tillbakagång träder i kraft den 20 augusti, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC:s fullmäktige om CAP: Nationell flexibilitet behövs – minskade byråkratin uteblev

SLC:s förbundsfullmäktige ser det som positivt att det finns omnämnanden om nationell flexibilitet i den överenskommelse som nåddes mellan förhandlarna om EU:s nya jordbrukspolitik CAP på fredagen (25.6). SLC riktar däremot kritik till att förenklingen av stödsystemen och en minskning av byråkratin ser ut att utebli.

SLC - Agg
Konsumtionen av ägg ökade ifjol

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 144 kilo flytande mjölkprodukter, 79 kilo kött, 81 kilo spannmål, 12 kilo hönsägg, 15 kilo för fisk- och, 65 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets preliminära uppgifter om näringsbalansen.

SLC - Eu 20210625 Ep 116568 A Ego 993
EU-institutionerna enades om nästa CAP

De sega trepartsförhandlingarna om CAP-reformen resulterade i en överenskommelse under midsommarhelgen. EU:s jordbruksministrar ska formellt anta förslaget på måndagen. EU-parlamentet röstar om förslaget i plenum i november.

SLC - Mids21 Recept1
Italieninspirerat på midsommarbordet

SLC - Img 9270
Lantbruksmuseum uppmärksammar plast till vardags

Lantbruksmuseet i Finbygränd i Raseborg uppmärksammar i år att det gått 100 år sedan den första plastfabriken Sarvis startade sin verksamhet 1921 i Tammerfors. Detta genom en liten temautsställning ”Plast till vardags”.

Kommentaren: Stadi vs Lande

Finland polariseras allt mer. Den förut rätt enhetliga bakgrunden, kulturen och värdegrunden har sakta vittrat sönder, konstaterar Anders Portin.

SLC - Img 0735
Landsbygdens ”stannare” undersöks i forskningsprojekt

Vilka faktorer är det som får människor att stanna kvar på landsbygden i en tid av omfattande urbanisering? Det ettåriga österbottniska forsknings- och utvecklingsprojektet ”Strategi-stannare för hållbar utveckling på landsbygden” söker svar på dessa frågor.

SLC - Uv Ljusdillen
UV-ljus gjorde dillen godare

Örebroforskare tillsatte UV-ljus i växthuset för att påverka smaken på dill – och det gav resultat. Men vad var det i plantan som gjorde smaken bättre?

SLC - Bonor4
Närpes Grönsaker testar odling av bönor i växthus

Intresset för växtproteiner som till exempel bönor har ökat. Därför genomför nu Närpes Grönsaker försök med att odla bönor i växthus. Den som åtagit sig uppgiften att odla de gröna läckerheterna är odlaren Christer Lillandt i Pjelax.

SLC - Img 9933
Markägare missnöjda över bristande information om vindpark

Den ÖSP-arbetsgrupp som sköter markfrågorna gällande kraftledningsanslutningen från JWP Juthskog Wind Park Ab i Malax till Fingrids transformatorstation i Toby, Korsholm, ondgör sig över hur knapphändigt kraftbolaget informerat berörda markägare om vad som gäller.

SLC - Lpx 177700
Klimatstödet till EU-jordbruket får svagt betyg av revisorerna

En fjärdedel av EU:s jordbruksbudget, mer än hundra miljarder euro, användes för klimatstöd till jordbruket mellan åren 2014 och 2020. Lika gärna hade EU kunnat elda för kråkorna. Stöden hade praktiskt taget ingen som helst effekt på klimatet, anser EU:s revisionsrätt.