I Finland har olika stödsystem för skogsanvändning och -vård existerat sedan 1929. Vid årsskiftet övergår det nuvarande Kemera-systemet i det nya Metka-systemet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Skogsdagarna gick av stapeln under förra veckans torsdag och fredag i Helsingfors under temat framtidens skogssektor. Evenemanget öppnades av Stora Ensos nyutnämnda vd Hans Sohlström, som lyfte fram gröna lösningar och innovativa skogsprodukter som ett sätt att säkra skogssektorns framtid.

– Skogsförädlingens funktion är att förbättra tillväxten i skogen och därmed även avkastningen, och så försöker man även inverka på trämaterialets kvalitet. På senare tid har dock klimatanpassningen och skadedjurtåligheten kommit med i bilden i allt högre grad, sade Juha Ruuska under sin presentation om skogsförädling under skogsdagarna.
Under skogsdagarna presenterades en del nya innovationer inom skogssektorn. En av dessa var redskapet Metsätietäjä som upprätthålls av skogskonsultbolaget Tapio, och som låter skogsägaren se hur olika åtgärder i skogen påverkar plånboken.

Naturresursinstitutet Lukes prognos för skogssektorn visar att efterfrågan inom skogsindustrin är svag. Den globala ekonomin befinner sig i en svacka och den inhemska byggindustrin går dåligt, vilket påverkar produktion, export, avverkning och virkeshandel. Inför nästa år siktas en liten uppgång.

Internationell och nationell skogspolitik är lite som att skala en lök, konstaterar Anders Portin, skogsombudsman för SLC.

Inför förra vintern ökade efterfrågan på brännved dramatiskt när elpriserna sköt i höjden. Trots att elpriset är på en lägre nivå nu verkar intresset för att elda med ved fortsatt stort. Bråda tider väntar för vedproducenten Fredrik Hemgård i Pedersöre.

Det är fråga om en helautomatiserad lösning för förbränning av träflis som säljs av ETA Finland. Produkten presenterades på KoneAgria-mässan i oktober.

Ålands Skogsindustrier satsar på tillväxt i företagets virkesanskaffning i Åboland. Samtidigt bygger man upp nya rutiner för verksamheten.
Landskapsregeringen har nu publicerat publicerat en Skogsportal med uppgifter som samlades in sommaren 2022 när Lantmäteriverket laserskannade Åland. I Skogsportalen kan man via sin mobil eller dator även kontrollera fornlämningar och naturobjekt.

Företaget Ålands Hugg har i samarbete med Ålands Skogsindustrier satsat på utrustning för energiavverkning på framförallt beten, dikesslänter samt åkerkanter.

Det ser ut som om de skador älgarna förorsakar i skogen ganska långt är lokala. Jan Stjernbergs och hans grannars skogar på Vessölandet i Borgå är i så fall exempel på ett sådant lokalt område. Han gör ett stort arbete för att minska skadorna. Också älgjaktlaget hjälper till genom att koncentrera avskjutningen till de känsliga områdena.