Opinion

Ledarsticket:
En välfungerande
bioekonomisk helhet kan
vara nyckeln till framtiden

Lantbruket står inför betydande klimatrelaterade utmaningar och en välfungerande bioekonomi kan vara ett hållbart alternativ till dagens, fortfarande starkt fossila, ekonomi. Men det behövs mer resurser, kunskap och engagemang på alla nivåer.

Lantbruket spelar en viktig roll i EU, inte bara för livsmedelsproduktionen utan också för utvecklingen av EU:s landsbygdsområden. Hela branschen står ändå inför många utmaningar som extremväder, skadegörare och sjukdomar. Dessutom har jordbruket ett negativt klimatavtryck och därför är det viktigt att sträva efter ett fossilfritt och resurseffektivt jordbruk.

Bioekonomi framstår trots allt som en konstruktiv lösning. Enligt Europeiska kommissionen omfattar bioekonomi alla sektorer och system som förlitar sig på biologiska resurser. Det finns onekligen potential till att ersätta fossila resurser med biobaserade alternativ. Utvecklingen av bioekonomin bidrar även till snabbare framsteg mot en cirkulär ekonomi och på längre sikt förhoppningsvis en motverkan av klimatförändringen.

En framgångsrik strategi för bioekonomi kräver utbildning i bioekonomins principer och metoder samt kunskap om bioekonomins påverkan och hållbara affärsmodeller. Vissa enskilda tillvägagångssätt är inte tillräckliga för att implementera bioekonomin på ett sätt som hjälper lantbruket att övervinna de utmaningar som klimatförändringarna innebär. Vad som behövs är ett omfattande och genomsyrande engagemang inom lantbruket vilket inkluderar primärproducenter, utbildningsinstutioner, forskare och politiker.

För att möta nya utmaningar och underlätta övergången till en cirkulär bioekonomi behövs relevant kunnande. Exempel på sådant kunnande är kunskap om bioekonomi, kunskap om affärsstrategier och -modeller för ett cirkulärt samhälle, men också kunskap om digitalisering, miljövänlighet och entreprenörskap.

Lantbruket står inför betydande klimatrelaterade utmaningar och bioekonomin kan bidra till att skapa hållbara alternativ till den fossila ekonomin. Men om bioekonomiska strategier ska vara effektiva behövs det ändå mer resurser, kunskap och engagemang på alla nivåer redan idag.