SLC - Dsc 0676
Eklunds Traktorservice firade 30-årsjubileum

– Det här har varit mitt liv, säger 70-årige företagaren Christer Eklund. I jämna tre årtionden har han servat traktorer, jordbruksmaskiner och andra fordon i sin verkstad i Maxmo skärgård. Den nyligen 70 år fyllda företagaren ämnar fortsätta med sitt värv så länge han orkar.

SLC - Urbanf1
Ny mellanstation i Härmä

En ny mellanstation för 240 kalvar. Och en grundrenoverad dricksstation. Nackbommen, som har levererats av Urbanfeeders är helt ställbar och kan höjas och sänkas, berättar företagets vd Mikael Pettersson.

SLC - Radgivardagarna1
Mats Nylund på rådgivardagarna i Åbo: ”Redan nu står 20.000 gårdar för över 90 procent av produktionen”

I slutet av oktober ordnades rådgivardagarna i Åbo. Vartannat år samlar dagarna dem som jobbar med lantbruksrådgivning på svenska i Finland.

SLC - Kuva 43655
Skärpta säkerhetskrav för vedklyvar – felaktig användning ofta orsak till olyckor

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakade under sommaren vedklyvarnas säkerhet eftersom användningen av dem leder till tiotals allvarliga olyckor varje år. I sitt övervakningsprojekt utredde Tukes också säkerheten hos vedklyvar av sju modeller. I den kinetiska snabbvedklyven konstaterades allvarliga säkerhetsbrister.

Kramp och John Deere utökar sitt partnerskap

Kramp och John Deere utökar sitt strategiska partnerskap för alla europeiska länder efter en lyckad början på den tyska marknaden. Under 2019 introduceras partnerskapet i Frankrike, Polen, Portugal och Spanien. Finland och andra europeiska länder följer efter senare.

SLC - Kone
Besök hos LF och SLC på KoneAgria

Bland KoneAgrias besökare i Jyväskylä för ett par veckor sedan fanns de fyra jordbrukarna från Ytteresse Bror Ahlvik, Jonas Häggman, Johan Häggman och Lars-Erik Södö. – Vi åkte i samma bil. De besökte närmast mässan i största allmänhet men också för att se om det skulle finnas något av intresse.

SLC - Kone Agria1
Intressanta innovationer från KoneAgria

Innovationer och nyheter fanns det inte lika rikligt av som under tidigare år på KoneAgria, men visst fanns de och en del av dem kan beskådas igen på Helsingforsmässan 15-17.11. Markku Koivisto förevisar Arskametallis nyhet, Wisdom seed, ett slags småfrösåll som med hjälp av blått LED-ljus tar bort sjukdomar från spannmål.

SLC - Kone Agria Agri Smart
AgriSmart kan användas för att planera precisionsodling

Programföretaget Suonentieto presenterade sin enstjärniga nyhet på KoneAgria i Jyväskylä nyligen. Nyheten är att programmet AgriSmart numera kan användas för att göra upp odlingsplaner för precisionsodling.

SLC - Kone Agria Avant Spridningsskopans Transportband
Avant visade fram foderskopa och e6

På KoneAgria visade Avanttecno fram sin nya spridningsskopa för färskfoder. Skopan är försedd med transportör i bottnen, den väger 325 kilo och rymmer 650 liter. Enligt Avant ska det lyckas att utfodra 50 kor på cirka 10 minuter.

SLC - Kone Agria Djurutstallning Jerseykon
Lyckat djurtema på KoneAgria

I år visades mjölkkor fram på KoneAgria. Det var ett nytt komplement till utställningen. Mjölkproduktionen har i vilket fall som helst av tradition varit i centrum på KoneAgria i Jyväskylä.

LF och SLC tackar KoneAgria-besökarna

Vi tackar alla våra besökare på Kone-Agria i Jyväskylä förra veckan. Vi har blivit kända för att ha kvistiga frågor i vår tävling, så också i år. Temat var mjölk och mjölkproduktion.

SLC - Dlr Stuttgart 2018 Laserdetektion Weinbau 2
Drönare söker upp svampsjukdomar i fält

Tyska flygingenjörer prövar ett lasersystem som från luften lokaliserar mjöldagg i fält. Utrustningen monteras i drönare som flyger över odlingen. Målet är att upptäcka svampsjukdomen i ett så tidigt skede att behovet av fungicider kan reduceras.