SLC - Massan Elho
ELHO och ZM-GROW fick guldmedaljer på maskinmässan i Helsingfors

ELHO och ZM-Grow har båda tilldelats guldmedalj för sina nyheter på maskinmässan MaatalousKonemessut i Helsingfors. Mässan öppnade idag.

SLC - Maskinmassa
Speciell stämning på lantbruksmässor lockade

Både Fredrik Grannas och Dan Stenback från Österbotten hade som inledning på maskinmässan MaatalousKonemessut i Helsingfors slagit sig ner för att lyssna på Greppa Marknaden-projektets seminarium om spannmålsmarknaden.

SLC - Img 0595
Obrukbar mark förvandlas till produktiv åker

Projektet ”Resurseffektivt utnyttjande av lantbruksfastigheter” (Projektet Kiretu) befrämjar utnyttjandet av resurseffektiva och smarta lösningar inom kretsloppsekonomin på nyländska lantgårdar. Genom projektet har lantbrukaren Ralf Sontag gått in för att omvandla 10 hektar obrukbar mark till ny åkermark.

Mobilappen Laatumetsä hjälper till att kontrollera kvaliteten på skogsarbetena

Finlands Skogscentrals nya mobilapp Laatumetsä underlättar egenkontrollen av skogsvårdsarbeten. Med mobilappen kan man också anmäla skogsskador som observerats i terrängen.

SLC - Grain Sense011118 3
GrainSense väl emottagen bland jordbrukarna

Med hjälp av det inhemska mätinstrumentet GrainSense kan odlarna få snabb information om kvaliteten på sin spannmål. VD Edvard Krogius menar att det här i förlängningen kan leda till en bättre ekonomi för producenterna. Spannmålsodlaren Olli Ruponen har använt GrainSense sedan i somras både på den egna gården i Halikko och i sitt rådgivningsarbete och säger att mätresultaten är mycket tillförlitliga.

SLC - Dsc 0676
Eklunds Traktorservice firade 30-årsjubileum

– Det här har varit mitt liv, säger 70-årige företagaren Christer Eklund. I jämna tre årtionden har han servat traktorer, jordbruksmaskiner och andra fordon i sin verkstad i Maxmo skärgård. Den nyligen 70 år fyllda företagaren ämnar fortsätta med sitt värv så länge han orkar.

SLC - Urbanf1
Ny mellanstation i Härmä

En ny mellanstation för 240 kalvar. Och en grundrenoverad dricksstation. Nackbommen, som har levererats av Urbanfeeders är helt ställbar och kan höjas och sänkas, berättar företagets vd Mikael Pettersson.

SLC - Radgivardagarna1
Mats Nylund på rådgivardagarna i Åbo: ”Redan nu står 20.000 gårdar för över 90 procent av produktionen”

I slutet av oktober ordnades rådgivardagarna i Åbo. Vartannat år samlar dagarna dem som jobbar med lantbruksrådgivning på svenska i Finland.

SLC - Kuva 43655
Skärpta säkerhetskrav för vedklyvar – felaktig användning ofta orsak till olyckor

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakade under sommaren vedklyvarnas säkerhet eftersom användningen av dem leder till tiotals allvarliga olyckor varje år. I sitt övervakningsprojekt utredde Tukes också säkerheten hos vedklyvar av sju modeller. I den kinetiska snabbvedklyven konstaterades allvarliga säkerhetsbrister.

Kramp och John Deere utökar sitt partnerskap

Kramp och John Deere utökar sitt strategiska partnerskap för alla europeiska länder efter en lyckad början på den tyska marknaden. Under 2019 introduceras partnerskapet i Frankrike, Polen, Portugal och Spanien. Finland och andra europeiska länder följer efter senare.

SLC - Kone
Besök hos LF och SLC på KoneAgria

Bland KoneAgrias besökare i Jyväskylä för ett par veckor sedan fanns de fyra jordbrukarna från Ytteresse Bror Ahlvik, Jonas Häggman, Johan Häggman och Lars-Erik Södö. – Vi åkte i samma bil. De besökte närmast mässan i största allmänhet men också för att se om det skulle finnas något av intresse.

SLC - Kone Agria1
Intressanta innovationer från KoneAgria

Innovationer och nyheter fanns det inte lika rikligt av som under tidigare år på KoneAgria, men visst fanns de och en del av dem kan beskådas igen på Helsingforsmässan 15-17.11. Markku Koivisto förevisar Arskametallis nyhet, Wisdom seed, ett slags småfrösåll som med hjälp av blått LED-ljus tar bort sjukdomar från spannmål.