SLC - Bevattning 1
Snabba ryck när nedsprängd sjö räddade lök- och potatisodlingar

När bevattningsvattnet tog slut, blev vatten från bergtäktsjön räddningen. Jesper Blomsterlund vid stenkrossens 30.000 kvadratmeter stora täktsjö.

SLC - Syrsor 1
Svinstall blev insektfarm

I nio månader har Kirsi och Jouko Siikonen fött upp hussyrsor i stor skala. Det har varit en intressant tid, full med överraskningar, säger pionjärerna.

SLC - Gastork 1
Gastorken har hög verkningsgrad – men belastas av energiskatt

Jordbrukaren Erik Perklén i Sjundeå har en gasdriven brännare i sin spannmålstork. Brännaren fungerar väl och har en hög verkningsgrad men energiskatten från 2016 höjer ändå driftskostnaderna märkbart.

SLC - Solenergi
Solenergins popularitet ökar snabbt

Allt flera väljer att producera en del av energin själva med solpaneler.

SLC - Orbiter
Ny teknik hjälper bonden förädla mjölken på gården

Ny teknik hjälper gårdsmejeriet fylla samma kvalitetskrav som stora mejerier. Mjölkbonden Cees van Roessel tror att producenterna i Nederländerna småningom kommer att sluta producera bulkvara

SLC - Eu Robotgub
Robotar ska ersätta plockare i brittiska jordgubbsodlingar

Brexit kan kännbart begränsa tillgången på utländsk säsongarbetskraft i brittiska frukt- och grönsaksodlingar. Dr Vishuu Mohan vid universitetet i Essex utvecklar nu en robot som ska kunna plocka jordgubbar.

SLC - Eldrift
Eldrift i traktorer

Oerlikon Fairfield har tagit fram en helt ny motor som är anpassad för eldrivna traktorer och anläggningsmaskiner.

SLC - Lepaa 1 A
Miljötänk märktes på trädgårdsmässan

På årets trädgårdsmässa i Lepaa presenterade flera utställare nya produkter för en mera hållbar trädgårdsproduktion.

SLC - Robbe Vertikaaliviljelma 03082018
Vertikalodlingen invigdes vid Robbes lilla trädgård

Europas första helautomatiserade vertikalodling, som utvecklats av Robbes lilla trädgård och Fujitsu, invigdes senaste vecka i Lappträsk.

SLC - Godselspridare
Ny flytgödselsridare på G

Det danska företaget Göma har varit återförsäljare för danska Samson i många år, men blev uppsagda från agenturen för drygt ett år sedan. Då byggde de ut produktionsanläggningen i Viborg och tog fram en egen gödseltankvagn. Produktionschef Jakob Møller berättar att Gömas mål är att den nya flytgödselspridaren är bättre än Samson men har samma pris.

Bevattningsutrustning går åt som smör i solen

Det är för sent att beställa stora bevattningsmaskiner för den här säsongen, men handeln med allt som håller befintliga system igång går het.

SLC - Spannpresenning
System för säkert surrad last

Bröderna Stefan och Kjell Engman i Tjärlax, Närpes, har låtit utveckla ett säkrare system att spänna fast ensilagebalarna på balvagnen.