Troskdemo4
Förra fredagen bjöds det på skördedemonstration på Söderfjärden. Bland annat Sampo Rosenlew C10 visades upp. En stor tröska med all tänkbar senaste utrustning.
Jordbruk Maskin & teknik

Sampo Rosenlew C10
visades upp på Söderfjärden

En effektiv tröska utrustad med den senaste tekniken. Och har marknadens bredaste hytt. Förra veckan visades Sampo Rosenlew C10 upp på en demonstration på Söderfjärden.

– De senaste åren har Sampo Rosenlew gjort många tekniska framsteg och hunnit ikapp andra utländska och konkurrerande tillverkare. Just de stora modellerna har all nödvändig teknik som effektiverar tröskningen, säger David Köping, försäljare på AGCO Finland i Vasa.

I slutet av förra veckan ordnade han en tröskdemonstration på Söderfjärden. Med sig hade han Fendt 6335C och Sampo Rosenlew C10 – företagets näst största modell.

– Den här modellen har sex stycken stakare och en trösktrumma på 1,30. Sållytan där säden vaskas från agnarna är stor och dessutom snabb. Den tömmer cirka 110 liter i sekunden och är betydligt effektivare än de mindre modellerna, förklarar Köping.

Bordbredden är 5,1 meter och enligt Köping lämpar sig en maskin av den här storleken för att skörda över 300 hektar per år. Det är därmed en tröska som fungerar bra som en maskin som flera jordbrukare kan samarbeta kring och köpa in gemensamt.

– Jag vill påstå att det blir bättre lönsamhetsmässigt att samarbeta kring en stor tröska i stället för att var och en köper en mindre. Man får en effektivare maskin samtidigt som jordbrukarna kan samarbeta kring själva tröskningen. Här är det mindre vanligt men det blir vanligare med samarbete, säger Köping.

Troskdemo6
Sampo Rosenlew C10 har marknadens bredaste hytt och förarmiljön är dessutom tyst.

Låg bränsleförbrukning

Modellen C10 har 238 hästkrafter och enligt Köping är bränsleförbrukningen relativt låg per hektar.

– Bränsleförbrukningen kan komma ner till 6-7 liter per hektar men det är naturligtvis stor skillnad på hur maskinen belastas. Är skörden större ökar också bränsleförbrukningen per hektar, förklarar han.

C10 har marknadens bredaste hytt och ljudnivån är dessutom låg och därför blir komforten mycket god. Den är också utrustad med en så kallad touchdisplay med inbyggd spillindikator, varvtalsvakter och maskinens övriga inställningar.

– Föraren väljer vilken sort som ska tröskas så ställer maskinen in sig enligt sädesslag. Men det går också att avvika från standardinställningar exempelvis om man vill ändra sållinställning, luftmängd eller trumhastighet. På displayen går det också att följa med två förvalda stubbhöjder och skärbordet kan också följa markytans lutning automatiskt, vilket minskar stressen i förarhytten när föraren inte behöver göra det manuellt. Det är viktigt både för effektiviteten och för att få en bra och jämn kvalitet, säger Köping.