Datavaxt 1
Svenska företaget Dataväxts produktchef Tage Stam förklarar hur skördekarteringen fungerar och hur man till exempel kan anpassa gödslingsnivåerna efter jordarten.
Jordbruk Maskin & teknik

Dataväxt står för
precisionsodlarens verktygsback

Allt mindre marginaler inom växtodlingen tvingar fram precisionsodlingen som ett element bland andra. Svenska företaget Dataväxt höll en förevisning av sin utrustning för skördekartering, GPS-navigation och -uppföljning samt automatisk styrning i Strömfors i Lovisa.

Tage Stam är produktchef vid Dataväxt. När han berättar om skördekarteringen tar han ett intill liggande rågskifte som exempel.

– Med utrustningen som monteras på tröskan får man en avläsning av de exakta skördenivåerna på olika platser, en våg är alltså en del av den här utrustningen, och sedan noteras det här på de egna skifteskartorna. Gödslingsnivåerna och markkarteringen går också att implementera här, säger han.

Datavaxt 3
GPS-tekniken kräver en del skärmar i traktorhytten.

Jordartsvariationer syns tydligt på kartan och olika jordarter använder sig av gödselmedlet på olika sätt. Med hjälp av funktionen ”Control Master” kan man automatiskt styra gödselgivan, till exempel med en smarttelefon.

Kostnaderna för att efterinstallera en ”Control Master” och automatstyrningspaketet inklusive GPS är 7.500 euro (moms 0 procent). Logmastern är en apparat för automatisk skiftesbokföring och kostar 300 euro (moms 0 %) samt 125 euro per år (avgift för SIM-kort och abonnemang).

Datavaxt 4
GPS-tekniken och den automatiska styrningen kan vara nyttig bland annat vid jordbearbetning och strävar förstås efter minimal överlappning.

N-sensorn nu via företaget

I Finland samarbetar Dataväxt med Yara och säljer Yaras N-sensorer för avläsning av odlingsgrödans klorofyllhalt och dess gödslingsbehov. I Sverige använder sig 80 procent av odlarna av deras program för odlingsplanering.

För ungefär ett år sedan började Dataväxt rikta in sig på den finländska marknaden i och med uppköpet av Trimble. Därmed började också Tage Stam jobba vid Dataväxt.

– Dataväxt satsar på digitala lösningar för precisionsjordbruk i ett nordiskt sammanhang. Vi är nu etablerade i Sverige, Finland och Danmark, säger han.

Dataväxt tror att såväl intresset för och kraven på professionalitet inom det här segmentet enbart kommer att öka i och med att gårdsstorleken fortsättningsvis blir allt större.

Datavaxt 2
Intresserade odlare hade samlats vid en åker i Mosan i Strömfors i Lovisa för att lyssna till Dataväxts och precisionsodlingens budskap.