Overv4
Tomas Långgård upplever att hotbilden mot primärnäringarna har ökat efter att Djurens Rätt etablerade en cell i Vasa. Därför har han skärpt bevakningen och installerat ett nytt övervakningssystem.
Jordbruk Maskin & teknik Landsbygdsnäringar

ÖSP-ordföranden
skärper bevakningen

ÖSP:s ordförande har skärpt bevakningen på sin gård. Orsaken är den ökade hotbilden efter att den gröna extremföreningen Djurens rätt har etablerat en cell i Vasa.

– Se här. I min telefon har jag perfekt bild från ett av utrymmena på min gård som bevakas av en kamera. Upplösningen är mycket bra, säger Tomas Långgård.

Vi befinner oss på ÖSP:s ordförande Tomas Långgårds egen gård, Björkback gård som han driver tillsammans med sina söner Jens och Andreas, i Malax. Han bjuder på en demonstration av vad det nya övervakningssystemet kan göra.

– Förutom att jag kan följa med vad som händer via datorn, pekplattan eller telefon så lagras det som spelas in. Jag har också ställt in systemet så att vissa kameror aktiveras och larmar om det sker någon typ av rörelse under tider på dygnet när det inte ska göra det, förklarar han.

Orsaken till att Långgård har beslutat att skärpa bevakningen på sin gård är enkel. Han upplever att hotbilden mot primärnäringarna har ökat i Vasaregionen sedan extremrörelsen Oikeutta Eläimille (Djurens rätt) etablerade en cell i Vasa.

– Hotbilden i närområdet växer på grund av etableringen och vi har haft flera incidenter på farmer runt om i Vasa som tyder på att något är på gång. Som producent är man mycket sårbar eftersom de här gröna extremisterna är ute efter att skada och deras olagliga filmer ger aldrig en rättvis bild, säger han.

Overv2
Tomas Långgårds nya övervakningssystem ger många möjligheter. Han kan med sin telefon följa med i realtid vad som filmas. Systemet kan också larma med detektorer som uppfattar rörelser under vissa tidpunkter av dygnet.

ÖK har haft påhälsning

– Gröna extremrörelser som Djurens rätt har blivit allt mera extrema i sina handlingar. Direkt efter att de etablerades i Vasa så fick Österbottens Kötts kontor påhälsning mitt i natten. Föreningen är ute efter att skada primärnäringarna och producenterna och jag tror vi som har en position inom näringen är speciellt utsatta. Därför vidtar jag åtgärder.

Han hänvisar till Sverige där otaliga producenter råkat ut för hot och påhälsningar nattetid.

– Där har det gått för långt, men jag är rädd för att det som har skett där kan sprida sig till Finland. Det brukar bli så. I Sverige har jordbrukare också problem med stölder från i synnerhet baltiska ligor och det är en annan orsak till att jag installerar nytt övervakningssystem.

Att Långgård och andra producenter ser det som nödvändigt att öka bevakningen tycker han är beklagligt.

– Jag tycker det är ett bevis för att samhällsutvecklingen går bakåt. Utöver det kan den pågående köttdebatten också bidra till att extrema organisationer får luft under vingarna.

Hittills har Långgård inte haft påhälsning exempelvis nattetid, men han känner sig nu tryggare med den intensifierade bevakningen av hans produktionsbyggnader.

– Jag anser att det höjer mitt skydd och målet är att få fast potentiella inkräktare eller få en bild av de som rör sig nattetid i andras byggnader och bryter mot lagen.

Overv6
Det finns många olika typer av övervakningskameror. Den här som har installerats på Tomas Långgårds gård i Malax har levererats av Agrolink.

Ska uppvakta polisväsendet

Långgård påminner om att ÖSP har en varningskedja med textmeddelanden om något inträffar. Förbundet arbetar också med Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening, SÖP, för att vända sig till polisen över den ökade hotbilden.

– Vi har beslutat oss att kontakta polisen för att utreda vilken beredskap de har om någon form av olaglig aktion mot våra näringar inträffar. Tidigare hade polisväsendet en specialgrupp som arbetade med djurrättsextremism. Den finns tyvärr inte längre, säger han.

Det finns inget stöd för övervakningsutrustning utan allt bekostas ur egen ficka. Långgård köpte sitt system från Agrolink och enligt honom har tekniken kommit ner i pris under senare år.

– Det är i dag överkomligt att investera i dylika system med några kameror.

Det finns många olika tillverkare av övervakningssystem.