Lepaa 1
Handelsträdgårdsförbundet jubilerade och trädgårdsbranschens aktörer ställde upp sig för ett stort gruppfoto i Lepaa. FOTO: Elias Hakala/Hakakuva
Jordbruk Maskin & teknik

Jubileum lockade
trädgårdsfolket till Lepaa

På trädgårdsmässan i Lepaa förra veckan firades Handelsträdgårdsförbundets 100-årsjubileum.

Handelsträdgårdsförbundet grundade i december för hundra år sedan. Femtio trädgårdsproducenter hade samlats på Café Pallas i Helsingfors med målet att bilda ett eget förbund, som driver branschens viktiga frågor och ökar samarbetet mellan företagarna.

Jubileets tema är “Vi.Tillsammans.” och firas med olika evenemang under hela året. Förbundet är huvudarrangör för trädgårdsmässan i Lepaa, som gick av stapeln för 55:e gången förra veckan. Den första mässdagen ordnades Lepaa Open-tävlingen i blomsterbindning och på fredagen ställde sig branschfolket upp för ett gemensamt fotografi jubileet till ära. På fredagens festmottagning tog förbundet emot hälsningar och det bjöds på tårta, kaffe och skumvin. Bland gratulanterna fanns SLC och ÖSP.

– Vi har haft och har ett gott samarbete med Handelsträdgårdsförbundet både politiskt och kring marknadsfrämjande och hoppas på fortsatt gott samarbete i fortsättningen, säger Johanna Smith ÖSP:s vikarierande trädgårdsombudsman och medlem i SLC:s styrelse.

Hon nämner att ÖSP och Handelsträdgårdsförbundet har en gemensam reklamkommitté, som fokuserar på att främja växthusgrönsakernas åtgång.

Som vanligt erbjöd trädgårdsmässan ett brett utbud för både proffs och hemmaodlare. Under de tre utställningsdagarna besöktes evenemanget av nästan 10.000 personer. Nästa år ordnas mässan 13–15 augusti.

Maskin och teknik i bilder

Tunnelodling, arbetskraft och förpackning i bilder

Hem och trädgård i bilder

Blommor, konst och material