Jordbruk SLC Maskin & teknik

Potatisodlare kräver investeringsstöd för bevattningsanläggningar

SLC:s och ÖSP:s potatisutskott kräver att specialväxtodlarnas investeringar i bevattningsanläggningar ska stödas under kommande programperiod i den gemensamma jordbrukspolitiken.

SLC:s och ÖSP:s potatisutskotten besökte Åbolands skärgård med fokus på odling av tidig potatis. Odlingen av tidig potatis i Finland är beroende av tillgång till bevattning eftersom det behövs vatten för att bekämpa skador som förorsakas av både frost och torka.

– Investeringar i riskhantering på gårdsnivå är viktiga med tanke på väderriskerna som klimatförändringen medför för miljön och företagsamheten. Vidare stiger tidigpotatisodlarens prisrisk dagligen ju längre fram i tiden upptagningen av potatisen framskjuts. Specialväxtodlarna behöver nya verktyg för att försäkra stabil och hållbar produktion av inhemska rotsaker och grönsaker i framtiden, säger Kaj Hemberg, ordförande för SLC potatisutskottet.

Enligt regeringsprogrammet ämnar man öka andelen växtbaserade produkter i offentlig upphandling. Satsningar i bevattningsanläggningar med stamledningar och reservoarer tryggar utbudet av hållbart producerade rot-och grönsaker i Finland.