Dsc00025
Munckhofs tre raders växtskyddsspruta i funktion hos Daniels Frukt på Åland.
Jordbruk Maskin & teknik

Växtskydd med
inbyggt vindsystem

Två stora åländska äppelodlare har satsat på avancerade treradiga växtskyddssprutor av märket Munckhof VariMas 3 Orchard Sprayer.

– Väldigt effektiva på alla sätt. Den stora fördelen är att man kan applicera det mesta av sprutvätskan i träden, kommenterar Dan-Erik Daniels vid Daniels Frukt i Finström Vestanträsk.

Den första treradiga sprutan införskaffade han redan i fjol och eftersom han var så nöjd med den köpte han i år en till.

Daniels Frukt odlar äpplen och päron på 37 hektar så det är bra med maskiner som sparar in både arbetstid och bränsle.

Enligt Dan-Erik Daniels är det bra att regelbundet bespruta träden med mineraltillskott som exempelvis kalcium för att äpplena ska hålla bättre både i butik och lager.

– Vindavdriften med de här sprutorna är dessutom helt obetydlig. Mellan 95 och 99 procent av det man sprutar kommer i princip på träden.

Vill ligga steget före

Också Karls-Ers Frukt i Finström Tjudö som odlar äpplen och päron på 40 hektar har i år köpt en likadan treradig spruta och Kristian Karlsson som driver företaget tillsammans med frun Annika säger att de är ”oerhört nöjda”.

– Inga billiga grejer, men den sparar oerhört mycket tid. Framför allt uppfyller den strängare kvalitetskrav som snart kan bli tvång också hos oss för att få spruta vissa kemikalier. Då är det bättre att ligga steget före, tycker ”Krille” Karlsson.

Han berättar att maskinen har ett system som ”placerar sprutvätskan dit den ska”.

– Dessutom har den ett inbyggt system som känner av vinden. Om det behövs ökas trycket för att kompensera för vinden så att växtskyddsmedlen faktiskt kommer på rätt plats.

Dsc00059
Den treradiga växtskyddsprutan kan också kompensera för vindavdrift så att upp till 99 procent av växtskyddsmedlet hamnar på rätt plats.