Jordbruk Maskin & teknik

Arla planerar bättre med artificiell intelligens

Arla Foods har utvecklat ett verktyg som långt på förhand kan uppskatta den väntade mjölkmängden från gårdarna. Systemet baserar sig på artificiell intelligens och ska bidra till att ytterligare effektivera mejeriproduktionen.

Arla samlar årligen in omkring 13 miljarder kg mjölk från sina medlemmar i Nordeuropa. Det AI-baserade systemet ska förfina prognoserna som förutser hur mycket mjölk de 1,5 miljoner korna på medlemsgårdarna kommer att producera.

Den manuella beräkningen av prognoserna har hittills genomförts med hjälp av Excel-tabeller. Arbetet har varit mödosamt. Artificiell intelligens gör det lättare att genomföra exakta och detaljerade kalkyler.

Detta förbättrar prognoserna för kommande mjölkleveranser och underlättar koncernens årliga hantering av 200 miljoner kg mjölk. Detaljerade prognoser kan bekvämt utarbetas utgående från komplicerade datasatser.

Det nya AI-verktyget ger oss en insyn i produktionskedjan i en utsträckning som aldrig tidigare har varit möjlig, säger Michael Bøgh Linde Vinther, som är chef för Global Milk Planning hos Arla.

Bättre prognoser för invägningen gör det betydligt lättare att planera och optimera hela vår förädlingskedja. Detta förbättrar i sin tur lönsamheten för våra producenter och ökar produktionens uthållighet.

Enligt Arla blir det lättare att förutsäga säsongvariationer, antalet bönder som går över till andra mjölktyper, gårdarnas och producenternas geografiska kännetecken samt gårdarnas dagliga produktion.

Den strategiska planeringen underlättas väsentligt med hjälp av den detaljerade informationen. Processen matas med entydiga datasatser som samlas i ett säkert och effektivt system utan påverkan av enskilda personers uppfattningar.

Enligt Arla blir det möjligt att flera månader på förhand uppskatta regionala mjölkmängder. Detta är till stor hjälp, exempelvis för att planera insamlingen av mjölken flera månader på förhand.

Informationen är värdefull, eftersom den erforderliga transportkapaciteten kan uppskattas och beställas i god tid. Detta sparar kostnader och skonar miljön, då bilarnas sammanlagda CO2-utsläpp kan reduceras.