Okra 6
På Okramässan i Oripää förevisar Tuulia Valkama och Marko Jaakkola Novarbos gödselprodukter Arvo, som tillverkas av Biolan.
Jordbruk Maskin & teknik

Biolan förnyar och fyrdubblar
sin gödselproduktion

Biolans produktion av organisk gödsel för ekologisk odling utvidgas betydligt, samtidigt som också urvalet breddas med tanke på olika grödor. Produkterna marknadsförs av Novarbo.

– Under den här odlingssäsongen har vi testat de nya produkterna på 15 olika gårdar med olika maskiner, och avsikten är att de ska finnas på marknaden senast våren 2020, säger produkt- och odlingsrådgivare Tuulia Valkama vid Novarbo, som förevisar sortimentet på Okramässan i Oripää.

Biolan investerar i två skeden cirka 7,5 miljoner euro för att förnya sina produktionslinjer. Investeringarna möjliggör storskalig tillverkning av organiskt gödsel med variationer beroende på om man har till exempel potatis, morot, ärt, spenat, vall eller spannmål.

Råvaran är hönsgödsel av den enkla orsaken att det finns stora hönsfarmer nära fabriken i Eura och att halterna av näringsämnen är höga i just hönsgödsel. Dessutom används torv som torkningsmaterial.

Biolan pelleterar sina produkter med fast gödsel.

– Gödseln ska kunna användas i en vanlig såmaskin, säger Tuulia Valkama. Det förutsätter emellertid att gödseln är torr och så fri från fetter som möjligt.

Det finns ekologiska odlare som haft problem med gödselspridningen i såmaskinen, men enligt Tuulia Valkama fungerar spridningen med Novarbos torra produkter.

Ur odlingssynvinkel är det i vilket fall som helst viktigt att de nya produkterna underlättar gödsel enligt växt och jordmån för den ekologiska odlingen. Det är alltså huvudsakligen ekogårdarna som är målgruppen, men produkterna kan användas också i konventionell odling.

Den hittills vanligaste produkten motsvarar Novarbo Arvo 4-1-3-1, en allmän gödselsort för exempelvis frilandsgrönsaker. Siffrorna står programenligt för 4 procent kväve, 1 procent fosfor, 3 procent kalium och 1 procent svavel. Beroende på gröda och jordmån rekommenderas en giva på mellan 1 och 5 ton per hektar.

Exempel på en annan produkt är Novarbo Arvo för potatis och rotfrukter med 3 procent kväve, 1 procent fosfor, 7 procent kalium och 3 procent svavel. Här rekommenderas en giva på 1,3-4 ton per hektar.

Ett exempel för spannmål och även hampa är Novarbo Arvo med 8 procent kväve, 1 procent fosfor, 5 procent kalium och 2 procent svavel. Produkten innehåller blodmjöl. Den rekommenderade givan är 0,5-1,5 ton.

Ännu ett exempel är Novarbo Arvo 13-0-8-3 för spenat och kål samt golfplaner. Här är kvävehalten alltså hög, 13 procent, men fosforhalten 0, kaliumhalten 8 procent och svavelhalten 3 procent. Också den produkten innehåller blodmjöl.

Arvo säljs i 25 kilos säckar och i storsäckar på 600 kilo. Priset är från cirka 240 euro per ton utan moms.

I Novarbos urval finns också de flytande Aino gödselämnena.