Marknad

WTO-stater ifrågasätter EU:s växtskyddsregler

USA, länderna inom Mercosur och en rad andra stater protesterar mot EU:s stränga växtskyddsregler och har lämnat in ett besvär till världshandelsorganisationen WTO. Länderna betecknar reglerna som handelsstörande åtgärder.

Frågan har aktualiserats av den konservativa belgiska EU-parlamentarikern Pascal Arimont (EPP). Arimont har lämnat in ett parlamentariskt spörsmål om saken till EU-kommissionen, uppger tyska TopAgrar.

EU förhandlar som bäst om nya handelsavtal med en lång rad länder. Men bland annat USA, Australien, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala samt Mercosurländerna Brasilien, Paraguay och Uruguay har besvärat sig till WTO.

I sitt besvär kritiserar ifrågavarande länder EU:s gällande rättsföreskrifter för växtskyddsmedel och den riskbaserade strategin som är bas för utvärderingen. Detta kan tolkas som ett försök att fälla regelverket.

Länderna betraktar EU:s riskbaserade inställning som ett onödigt och överdrivet försök att inskränka den internationella handeln, befarar Arimont. Han efterlyser besked om hur situationen kommer att hanteras i Bryssel.

På vilket sätt vill EU säkerställa att bestämmelserna om växtskydd inte kommer att urvattnas mot bakgrunden av de aktuella anklagelserna och potentiella handelsstridigheter, undrar den belgiska EU-parlamentarikern.

Ifrågavarande tredjeländer förhandlar för närvarande med EU om handelsavtal. I sitt besvär till WTO hävdar samma länder att EU:s bestämmelser om växtskydd är ett internationellt handelshinder, fastslår Arimont.

EU förhandlar just nu om handelsavtal med en rad tredjeländer. I flera fall har förhandlingarna redan avslutats. Detta gäller exempelvis CETA-avtalet med Kanada och frihandelsavtalet med sydamerikanska Mercosur.

WTO-besväret berör likaså de pågående förhandlingarna om ett handelsavtal med Australien och det planerade handelsavtalet med USA, noterar TopAgrar.