Marknad

FAO:s matprisindex sjönk något i juli månad

Priset på FAO:s globala matkorg för baslivsmedel sjönk lätt i juli månad med 1,1 procent. Priserna på vete och majs backade något, likasom mejeriprodukter och socker. Den fallande trenden kompenseras av något fastare priser på kött och växtoljor.

Prisindexet för mejeriprodukter gav efter för den andra månaden i följd. I praktiken föll mjölkindexet med 2,9 procent i juli. Trots detta låg indexvärdet fortfarande 6 procent över nivån i januari 2019 men föll nästan 3 procent under den motsvarande julinivån 2018.

Semestermånaden försvagade spotmarknaden på det norra halvklotet. Mest backade smörnoteringarna men priset på ost och hemjölkspulver föll också. Detta kompenserades i viss mån av bättre priser för skummjölkspulver i Mellanöstern och Asien.

Fallande priser på vete och majs

Indexet för spannmål föll i juli med 2,7 procent men stannade trots detta 4,1 procent över motsvarande fjolårsnivå. Marknaden belastades under månaden av fallande priser på främst vete och majs.

Trots försämrade utsikter för produktionen i flera länder, belastades den globala spannmålsmarknaden av stora exportleveranser och fortsatta förväntningar på en rekordstor veteskörd. De internationella majspriserna föll också i juli.

FAO:s sockerindex gav efter med 0,6 procent. Sockerpriset pressades nedåt av förväntningarna på en god rörsockerskörd i Indien, trots tidigare rapporter om kraftiga regn som kunde skada skörden i viktiga produktionsområden.

En kraftigare prissänking motverkades emellertid av att den brasilianska valutan stärktes, vilket bidrog till att bromsa exporten av socker från Brasilien. Tecken på svagare sockerskördar i mellersta och södra Brasilien stödde sockernoteringen.

De internationella köttpriserna steg moderat för den sjätte månaden i följd. Medelpriset steg i juli med 0,6 procent. Sedan januari har FAO:s köttprisindex stigit med 10 procent. Å andra sidan ligger noteringen fortfarande 17 procent under rekordnivån i augusti 2014.

I juli fortsatte noteringarna på lammkött uppåt. En orsak är den starka importefterfrågan från Asien och ett minskat säsongbetonat utbud från Oceanien. Priset på nötkött stöddes likaså av en växande import från Asien.

Svag efterfrågan bromsar palmoljan

Prisnivån för griskött vände däremot nedåt efter en fyra månader lång period av stigande priser. Detta förklarar FAO-experterna med växande exportleveranser från Brasilien och USA. Priset på fågelkött förblev intakt på grund av en stabil och gedigen efterfrågan.

Prisindexet för växtoljor återhämtade sig i juli med 0,8 procent. Trots detta befinner sig priset ännu 11 procent under motsvarande fjolårsnivå. Stigande priset på solros- och sojaolja kompenserade ett fortsatt prisfall på palmolja.

Palmoljan ligger prismässigt ännu illa till. Prisnivån belastades i juli av fortsatta produktionsökningar i Sydostasien. Efterfrågan på importerad palmolja har minskat globalt och belastar noteringarna.