Jordbruk Marknad

Avena börjar exportera havre från Dalsbruk

Avena inleder hamnverksamhet i Dalsbruk på Kimitoön. Syftet med verksamheten är att exportera spannmål, inledningsvis havre. 

Avena har från tidigare motsvarande verksamhet i Tolkis i Borgå och i Joddböle i Ingå. Pekka Hyssy, anskaffningschef vid Avena är hoppfull.

- På kort sikt är förstås målsättningen att få allt det praktiska att fungera, på lång sikt att utveckla verksamheten till att gälla också andra spannmålsslag. Vi börjar med havre eftersom vi upplever att det odlas i regionen och även efterfrågas på exportmarknaderna, säger han.

Hyssy berättar att den operativa verksamheten kommer att skötas av företaget Seaport Logistics och att upplägget i stort sett kommer vara det samma som man har i Borgå och Ingå. En enskild odlare säljer sin spannmål till Avena, antingen genom en överenskommelse med dess representant eller via företagets webbplats. Sedan kan man som odlare själv leverera direkt till hamnen i Dalsbruk eller så beställer Avena frakten via sina nätverk.

- Det här ger odlaren flexibilitet och har fungerat bra vid våra andra mottagningsplatser, säger han. Aven hör till Apetit-koncernen. Apetit är ett börsnoterat bolag. I den dagliga verksamheten använder Avena sig av marknadsföringsnamnet Viljelijän Avena Berner i och med att man samarbetar med familjeföretaget Berner som under de senaste åren etablerat sig allt starkare inom jordbruksförnödenheter.