P039329 286058
Det blåser igen upp till handelskrig mellan USA och EU. Som vanligt används jordbruksprodukter som slagträ. Nu sätter EU hoppet till den blivande handelskommissionären Phil Hogan (mitten) och hans skicklighet att förhandla. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt Marknad

USA:s strafftullar för Airbus
slår ojämnt mot EU-länderna

Världshandelsorganisationen WTO beviljar USA rätt att belägga EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna slår ojämnt mot EU-länderna. Finland klarar sig bättre än många andra EU-länder.

Tullarna är ett svar på de subventioner som EU betalar för att stöda flygplanstillverkaren Airbus. WTO-utslaget innebär att USA årligen får belägga europeiska produkter med strafftullar till ett värde av 7,5 miljarder dollar, drygt 6,8 miljarder euro.

USA-presidenten Donald Trump betecknar WTO:s utslag som en seger, men än så länge har inga vidare beslut fattats. Tullhöjningarna får införas från och med mitten av oktober. Det återstår att se hur snabbt USA reagerar.

Handelskommissionär Cecilia Malmström beklagar utslaget, men anser att EU först måste vänta och se. I praktiken faller tullhärvan i famnen på efterträdaren Phil Hogan, som får händerna fulla genast då han tillträder sin nya post i början av november.

Fallet Boeing avgörs nästa år

Både EU och USA har enligt WTO gjort fel genom att kontinuerligt stöda sina flygplanstillverkare genom fortsatta subventioner. I det parallella fallet om amerikanska Boeing, väntas EU på motsvarande sätt få rätt att införa motåtgärder mot USA.

EU räknar med ett WTO-utslag om de amerikanska Boeing-subventionerna efter cirka åtta månader. I det fall att också USA får en fällande dom, planerar EU strafftullar till ett värde av 12 miljarder dollar, 10,9 miljarder euro.

Bryssel publicerade redan förra året en preliminär lista över amerikanska produkter som kan tänkas bli föremål för motåtgärder. Å andra sidan skulle detta bidra till en eskalering som skadar handeln ytterligare, konstaterar Malmström.

EU levererade i juli ett nytt förslag för att få ordning på de ömsesidiga subventionerna, men USA har ännu inte svarat. EU eftersträvar en rättvis lösning. Om USA inför sina WTO-godkända motåtgärder har EU inget annat val än att svara, medger Malmström.

Strafftullarna mot europeiska produkter drabbar framför allt Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien, de fyra länderna som producerar Airbus. Men också en rad andra EU-länder måste räkna med höjda tullar på delar av sin export till USA.

Juncker varnar för ett handelskrig

USA:s handelsministerium har publicerat en förteckning över livsmedel från EU som kan påläggas en 25-procentig strafftull då de importeras till USA. På listan står bland annat whisky, griskött, ostar, yoghurt, smör, oliver och viner.

Bland mejeriprodukterna noteras särskilt italienska ostar av typen Parmesan och Pecorino, men också Cheddar och Emmentaler. De svartlistade vinerna härstammar framför allt från Frankrike, Tyskland och Italien.

Några finländska mejeriprodukter finns också med i USA-förteckningen. Det handlar närmast om smör- och ostprodukter, de flesta från Valio. Valios Emmentaler har däremot förskonats från tullhöjningen.

EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker uppmanar till besinning och varnar för en upptrappning om EU också tar till sanktioner. Det är lätt att starta ett handelskrig som nästan alltid eskalerar. För det mesta slutar det illa, fastslår Juncker.

Det anser också den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca. Vi beklagar djupt att jordbruket igen en gång måste ta stöten för politiska avgöranden som branschen inte har någonting att göra med, kommenterar generalsekreterare Pekka Pesonen.