Lpx 139289
Bayer skjuter fram nästa glyfosatprocess i USA. Fallet går eventuellt till medling. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Bayer kan söka medling
i processen om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har i domstol dömts att betala upp till 80 miljoner dollar till personer som uppger att de har skadats av ogräsmedlet glyfosat. Snart kan frågan ta en ny vändning. Mycket tyder på att Bayer försöker lösa tvisten genom medling.

I USA har advokatbyråerna till och med sökt nya glyfosatoffer via TV-reklam, Personer som har använt glyfosat och insjuknat i lymfkörtelcancer uppmanas att anmäla sig. Kanslierna lovar att ta väl hand om sina kunder.

Ju fler offer advokaterna kan presentera, desto högre arvoden kan de räkna med. De första förhandlingarna i domstol har resulterat i skadeståndsersättningar på upp till 80 miljoner dollar för offren.

Nästa rättegång har skjutits upp

Det artar sig till en dyr affär för Bayer, eftersom antalet personer som hävdar att de har skadats av glyfosat ständigt ökar. I dag har närmare 20.000 personer anmält sig som offer för glyfosat.

En rättegång som skulle gå av stapeln i oktober har nu skjutits upp fram till nästa år. Enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt tyder detta på att Bayer har ändrat strategi. Koncernen försöker sannolikt få saken ur världen genom medling.

Enligt planerna skulle Bayer möta käranden i en domstol i St Louis, Missouri den 15 oktober. Det uppskjutna datumet tyder enligt experterna på att Bayer eftersträvar en medling utom domstol.

Den potentiella medlaren, advokaten Kenneth Feinberg, har bekräftat för Handelsblatt att rättegången har skjutits upp. Experterna spekulerar om en förestående medling som siktar på ett totalt skadestånd som kan röra sig mellan 10 och 15 miljarder dollar.

Också kärandena anses ha intresse av en lösning utanför domstol. Domarna i första rättsinstans har utan undantag sänkts kännbart i nästa instans. Dessutom har miljömyndigheten EPA officiellt fastställt att glyfosat är ofarligt för hälsan.

Detta har ökat risken att käranden kan bli helt utan skadestånd i fall som går vidare till den högsta domstolen, Supreme Court. Mot den bakgrunden har offren ett större intresse att åtminstone erhålla ett visst skadestånd genom medling.

Glyfosat säljs lagligt, noterar EU-domstolen

Hemma i Europa kan Bayer nu också fira en liten delseger gentemot sina motståndare. EU-domstolen har fastställt att EU-förordningen för en femårig förlängning av tillståndet för glyfosat är laglig.

Det konkreta fallet går tillbaka till ett klagomål där franska aktivister hade strukit färg på kanistrar med Roundup så att de inte längre skulle gå att sälja. En fransk domstol tvekade att döma aktivisterna för skadegörelse.

Domstolen valde i stället att fråga EU-domstolen om försäljning av glyfosat överhuvudtaget är tillåten. Om försäljningstillståndet är olagligt, kan aktivisterna inte heller dömas för skadegörelse, resonerade domarna.

EU-domarna i Luxemburg tillbakavisade detta. Domstolen granskade fallet utgående från försiktighetsprincipen, växelverkan mellan substanserna i glyfosat och offentliggörandet av studierna som låg till grund för EU-beslutet.

EU-domstolen fastställde att den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa har handlat riktigt och noggrant prövat alla relevanta faktorer av betydelse. Tillståndet för glyfosat är klanderfritt, konstaterar domarna.