48520185796 9F56Bffcd8 O
Handeln med vete har varit livlig och det återspeglas av en stigande prisnivå i september. Långfristigt har det rikliga utbudet å andra sidan pressat vetepriset nedåt. FOTO: Martin Pettitt
Jordbruk Globalt Marknad

Stabilitet råder på
globala matmarknaden

De globala priserna för utvalda jordbruksråvaror förblev statistiskt sett stabila i september, rapporterar FN:s matorganisation FAO. Priserna på olika produktgrupper förändrades i varierande riktning så att de till slut jämnade ut varandra.

Detta var också fallet i FAO:s spannmålskorg, trots individuella förändringar mellan olika spannmålsslag. Priserna på växtoljor och kött steg något i september, men detta drogs ned av det låga sockerpriset, så att slutresultatet blev noll.

Indexet för mejeriprodukter sjönk endast marginellt. Trots de svaga förändringarna noterar FAO att det globala matindexet på årsbasis har stigit med 3,3 procent, om man jämför med situationen i september 2018.

Spannmålsindexet förändrades inte nämnvärt i september. Medelpriset har emellertid fallit med 3,9 procent i förhållande till motsvarande fjolårsvärde. Prisutvecklingen för de viktigaste spannmålsslagen varierade i olika riktningar.

Vetepriset är ännu lågt

Handeln med vete har varit livlig och det återspeglas av en stigande prisnivå i september. Långfristigt har det rikliga utbudet å andra sidan pressat vetepriset nedåt. Nivån har fallit till 11 procent under motsvarande fjolårsnotering.

Prisnoteringarna för majs har fallit månad efter månad. Den starka exporten från både det södra och norra halvklotet har tryckt prisnivån nedåt. Rispriset har däremot hållit sig tämligen stabilt.

Värdet av FAO:s korg för mejeriprodukter minskade med 0,6 procent under september månad. Å andra sidan noterar statistikerna att prisnivån fortfarande är 1,3 procent högre än i september förra året.

Under september månad sjönk noteringarna för ost och smör, särskilt i de lägre prisklasserna. En orsak är den ökande, säsongbetonade exporten från Nya Zeeland. Priset på skummjölks- och helmjölkspulver har stigit på grund av ett lågt exportutbud.

Priset på kött har stigit sedan februari 2019 och trenden fortsätter, noterar FAO. I september steg köttpriserna med 0,8 procent. Noteringarna på får- och nötkött steg som en följd av den växande kinesiska importen.

Priset på inhemskt griskött fortsätter att stiga i Kina medan noteringarna på de internationella marknaderna utvecklades mindre starkt. Detta beror på att exporten av griskött från Europa har tilltagit.

Sockerpriset pressas ännu

Prisindexet för socker fortsatte att falla med 3,9 procent i september, fastän priset började vända mot slutet av månaden. Enligt FAO hålls priset på mattan av utsikterna för en fortsatt, riklig sockerproduktion under den kommande säsongen 2019/2020.

Priset på energi har sjunkit något under september månad. Detta har också inverkat negativt på sockerpriset, eftersom Brasiliens sockerproducenter i stället ökar sin produktion av socker på bekostnad av etanolproduktionen.

Den kanske mest positiva pristrenden noteras för växtoljor, som har stigit till sin högsta nivå sedan tretton månader. Prisindexet steg i september med 1,4 procent, framför allt på grund av goda noteringar på palm- och rapsolja.

Stigande råoljepriser och försämrade produktionsutsikter inom EU har stöttat prisutvecklingen för vegetabiliska oljor. Priserna på soja- och solrosolja har däremot fallit på grund av en försvagad global efterfrågan och en hög produktion i Svartahavsområdet.