Nämnden för handelssed i livsmedelskedjan anser att handeln inte bör avboka sina beställningar på varor, som inte kan lagras, alltså färskvaror, i fall den överenskomna leveranstiden är kortare än 30 dagar.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Fertilex i Virmo i Egentliga Finland uppger att de är först i Norden med sin metod att producera ekologiskt hönsgödsel. Det speciella är att gödseln kommer på transportband direkt från en hönsfarm på andra sidan väggen. Samtidigt blåser stora fläktar in värmen från hönsen till torkanläggningen, där gödseln alltså torkas i värmen från hönsen själva.

I fjol producerade Sucros kring 60.000 ton vitsocker i Finland. Fabrikens kapacitet är cirka 100.000 ton och därför vill man nu öka produktionen och söker efter nya odlare. Flera intresserade jordbrukare kom till Närpes för att lära sig mera om odlingen ifråga.
EU:s nya kontrollförordning (EU) 2017/625 skapar en ram för kontrollen över hela livsmedelskedjan. Syftet med förordningen är att se till att medlemsländerna tillämpar EU-lagstiftningen om livsmedelskedjan korrekt och enhetligt, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
Lagstiftningen om växtskydd revideras när alla EU-länder börjar tillämpa EU:s växtskyddsförordning (2016/2031) från och med den 14 december. De största ändringarna jämfört med den gällande bestämmelserna gäller växtpass och egenkontroll, införsel av växter från länder utanför EU och klassificering av växtskadegörare. Ändringarna rör både företag och konsumenter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
Enligt en färsk undersökning har frihandelsavtal haft positiva effekter i EU, men i Finland har de direkta effekterna varit svagare än genomsnittet, meddelar Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet.

Den nya växtskyddslagstiftningen begränsar resandeinförsel av växter och växtprodukter utan sundhetscertifikat från länder utanför Europeiska unionen, meddelar Tullen. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 14 december.

Livsmedelsverket kartlade virus på växter i totalt 26 utländska grönsakspartier som salufördes i juli 2019. Enligt utredningen kan nya virussjukdomar spridas med de utländska grönsakerna till finländska grönsaksodlingar. Eftersom virusen lätt kan spridas till exempel via händerna är det skäl att inte ta med sig utländska grönsaker till grönsaksodlingar ens som matsäck.
Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.
I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

Rågskörden hösten 2019 var den största på nästan trettio år. Dessvärre kommer 2020 inte att vara ett nytt rekordår, eftersom såddarealen för råg minskade med en tredjedel jämfört med ifjol. Med genomsnittliga skördenivåer räcker nästa rågskörd till för att täcka 70 procent av årsförbrukningen och en utmärkt skörd kan eventuellt räcka till för hela förbrukningen, uppger Naturresursinstitutet.