Raisiohavre
Inga kontrakt på ren havre längre. Så låter det nu från Raisio som kan rena sin havre själv.
Jordbruk Marknad

Raisio avslutar kontraktsodling
av ren havre

Kontraktsodling av ren havre avslutas, skriver Raisiokoncernen i ett färskt odlarbrev. Orsaken är att koncernen i fortsättningen kan tillverka glutenfri havre i sin anläggning i Nokia.

Hittills har produktionen av glutenfri havre baserat sig på speciella odlingstekniker, som har gjort det möjligt att odla havre, så att den är ren från andra spannmål.

– Tack vare våra investeringar kan vi i fortsättningen tillverka olika havreprodukter i vår produktionsprocess på kvarnen i Nokia, det gäller även glutenfri havre, skriver koncernen. Också produkter av havrefibrer är möjliga att tillverka i Nokia.

Eftersom kvarnen i Nokia behöver mer råvara än hittills hoppas dock Raisio på mer odlingsareal av kvarnhavre, både konventionell och ekologisk.

Koncernen förklarar att den nya produktionsprocessen omfattar flera olika skeden av rening, med vars hjälp främmande spannmål avlägsnas från havren.

– Att produkterna är rena från gluten försäkrar vi med analyser under olika skeden av produktionsprocessen.

Utöver investeringarna i kvarnen i Nokia bygger Raisio som bäst en produktionsanläggning som ska tillverka växtbaserade produkter med högre förädlingsvärde. Avsikten är att bland annat vidareförädla de produkter som kvarnen i Nokia kan leverera.

Normal marknadsekonomi

– När Raisio satsar på en ny anläggning och kan tillverka samma vara för lägre råvarukostnader, så hör det till normal marknadsekonomi, och det är säkert en vettig satsning, säger ordföranden för SLC:s spannmålsutskott, Bengt Nyman. Nationalekonomiskt är det kanske också en fördel att det finns en kvarn med den nya tekniken jämfört med att varje gård måste genomföra sina egna satsningar.

Vidare är satsningen enligt Bengt Nymans åsikt en bra sak för vår konkurrensförmåga och för att få ut större volymer på marknaden.

– I vilket fall som helst så borde en del av de fördelar som den nya satsningen för med sig ge utdelning i form av ett bra pris på råvaran, så att också bönderna skulle kunna uppnå lönsamhet. Dessutom är Raisio ett bondeägt företag, och vi räknar med att satsningarna syns i form av stigande aktiekurser och dividender.

Bengt Nyman konstaterar vidare att det finns en efterfrågan på glutenfria produkter i Europa, vilket borde ge möjligheter att höja marknadsandelarna.

– Samtidigt vore det viktigt att marknadsföra vår arktiska image med alla dess goda egenskaper när det gäller livsmedelsproduktion. Den vägen kunde också jordbrukaren få ett bättre pris för sin vara.