Coronaviruset har redan påverkat inhemska livsmedelsproducenter. Men efter en vecka av undantagsförhållande är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker. Ett företag som direkt kände av undantagsförhållandena var Näckrosgården i Österhankmo i Korsholm.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Den här veckan meddelade Atria att producentpriset på nötkött sänks med 3 cent per kilo. ÖSP:s ordförande Tomas Långgård är märkbart irriterad över sänkningen. – Jag har svårt att förstå varför man sänker priset nu då butikshyllorna gapar tomma på kött och efterfrågan på maletkött stigit märkbart, säger han.

Efter den första hamstringsruschen i coronakrisens spår jobbar Ålands Trädgårdshall ÅTH nu på ”normal nivå” med att förse de stora finländska butikskedjorna med åländska grönsaker. För ÅTH:s del är det inte aktuellt att ansöka om landskapets nya direktstöd för företag som drabbats av likviditetskris.
Kombinationen av afrikansk svinpest och coronavirus kan bli dyr för den kinesiska befolkningen. Matpriserna klättrar snabbt uppåt. Under februari månad steg prisnivån på livsmedel med mer än tjugo procent.

Coronaviruset medför många olägenheter inom världshandeln med livsmedel. Ett exempel är den akuta bristen på kylcontainrar. De stora boxarna har blivit hängande i kinesiska hamnar och returneras inte i tid, klagar EU:s köttexportörer.

Finlands spannmålsbalans borde vara intressant läsning för varje spannmålsodlare i Finland och ge anledning till viktiga reflektioner. I grund och botten är det ju utbud och efterfrågan av spannmål som sätter prisnivån på vårt spannmål, påpekar SLC:s ombudsman Rikard Korkman.

De flesta jordbrukare säljer skörden på hösten eller lagrar den och gör affär senare. Men det går också att slå fast priserna genom avtal innan skörden är bärgad. Det gjorde Jan-Anders Lindfors och fick ett betydligt högre pris.

Som ett led i en större omfördelning av resurser kallade åländska slakteri- och charkuteriföretaget Dahlmans i onsdags till samarbetsförhandlingar för samtliga anställda eftersom verksamheten måste omorganiseras på grund av coronaviruset.

På Försörjningsberedskapscentralen FBC ser man inte coronaviruset som ett hot mot Finlands beredskap. FBC följer situationen noggrant, men läget är under kontroll.
Den inhemska växthusproduktionen fortsätter normalt trots coronaviruset. Det odlas som bäst gurka, olika tomatsorter och sallat samt örter i alla växthus.

Coronavirusets framfart har synts i hela landet som ökad åtgång i butikerna, meddelar både K- och S-kedjorna. Handelskedjorna tackar de finländska livsmedelsproducenterna som möjliggör tillgången på mat i butikerna även under undantagstillståndet.

Utvecklingen mot större jordbruksenheter fortsätter. Det ställer högre krav på producenternas ekonomiska kunnande. För att skapa bättre förutsättningar för att klara framtidens utmaningar startar ÖSP det nya projektet ”Ekonomilaboratoriet”.