Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.
Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.
SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.
Varken HKScan eller Snellman går in för prisändringar på nötkött i dagens läge, meddelar köttföretagen. Istället satsar HKScan på större urval av kvalitetskött för konsumenter, medan Snellman avvaktar och återkommer till prissättningen mot hösten.
Valio-koncernens omsättning uppgick i fjol till 1.787 miljoner euro och ökade med tre procent från föregående år (1.734 miljoner euro). Den inhemska omsättningen ökade med en halv procent och den utländska med sju procent.
En ändring från Valio var väntad. Men inte välkommen ur producenternas synvinkel. Risken finns att investeringarna slutar helt nu en tid framöver, säger mjölkproducent Niclas Sjöskog om Valios nya system med gårdsvis kontraktsproduktion.
Valio med sina anskaffningsandelslag kommer att övergå till kontraktsproduktion av mjölk. Enligt Valio är målet bättre förutsägbarhet för mjölkvolymen, vilket möjliggör större satsningar på bearbetning av mervärdesprodukter. Modellen tas i bruk från ingången av 2021.
Kopriset har stigit mycket de senaste månaderna. Atrias senaste höjning välkomnas av mjölkproducenten Mats Enqvist i Purmo i Esse.
Många köttproducenter höjde på ögonbrynen förra veckan när Atria och andra köttförädlare sänkte producentpriset med tre cent per kilo. Sänkningen kom i ett läge när konsumtionen av nötkött verkar ha ökat i och med coronavirusepidemin.
För snart två veckor sedan meddelade Atria om prisförändringar. Samtidigt som priset för ungnöt, det vill säga för tjurar och kvigor, sänktes med 3 cent per kilo så höjdes kopriset med i medeltal 16 cent per kilo.
Traktorfabriken i Suolahti (AGCO) har lagt ner produktionen sedan senaste måndag.