Marknad
SLC - Nackros1
Coronaviruset påverkar både positivt och negativt

Coronaviruset har redan påverkat inhemska livsmedelsproducenter. Men efter en vecka av undantagsförhållande är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker. Ett företag som direkt kände av undantagsförhållandena var Näckrosgården i Österhankmo i Korsholm.

Långgård kritisk till sänkningar av producentpriset på nötkött

Den här veckan meddelade Atria att producentpriset på nötkött sänks med 3 cent per kilo. ÖSP:s ordförande Tomas Långgård är märkbart irriterad över sänkningen. – Jag har svårt att förstå varför man sänker priset nu då butikshyllorna gapar tomma på kött och efterfrågan på maletkött stigit märkbart, säger han.

SLC - Ath
ÅTH jobbar nu normalt efter hamstringsvågen

Efter den första hamstringsruschen i coronakrisens spår jobbar Ålands Trädgårdshall ÅTH nu på ”normal nivå” med att förse de stora finländska butikskedjorna med åländska grönsaker. För ÅTH:s del är det inte aktuellt att ansöka om landskapets nya direktstöd för företag som drabbats av likviditetskris.

ASF och corona driver Kinas inflation

Kombinationen av afrikansk svinpest och coronavirus kan bli dyr för den kinesiska befolkningen. Matpriserna klättrar snabbt uppåt. Under februari månad steg prisnivån på livsmedel med mer än tjugo procent.

SLC - Cscl Globe Beim Erstanlauf In Den Hamburger Hafen Copyright Hhm Hasenpusch 1
Containerbrist bromsar upp exporten av livsmedel från EU

Coronaviruset medför många olägenheter inom världshandeln med livsmedel. Ett exempel är den akuta bristen på kylcontainrar. De stora boxarna har blivit hängande i kinesiska hamnar och returneras inte i tid, klagar EU:s köttexportörer.

SLC - Kommentaren Tabell
Kommentaren: Spannmålsbalansen inverkar på prisbildningen

Finlands spannmålsbalans borde vara intressant läsning för varje spannmålsodlare i Finland och ge anledning till viktiga reflektioner. I grund och botten är det ju utbud och efterfrågan av spannmål som sätter prisnivån på vårt spannmål, påpekar SLC:s ombudsman Rikard Korkman.

SLC - Slafastpriset 1 B Webben
Slog fast spannmålspriset på viljatori.fi – och fick mer betalt

De flesta jordbrukare säljer skörden på hösten eller lagrar den och gör affär senare. Men det går också att slå fast priserna genom avtal innan skörden är bärgad. Det gjorde Jan-Anders Lindfors och fick ett betydligt högre pris.

SLC - Alandberedskap1
Ålandsslakteriet omorganiserar när hotell och storkök stänger ner

Som ett led i en större omfördelning av resurser kallade åländska slakteri- och charkuteriföretaget Dahlmans i onsdags till samarbetsförhandlingar för samtliga anställda eftersom verksamheten måste omorganiseras på grund av coronaviruset.

SLC - Beredskap Hakola
Beredskapscentralen har läget under kontroll

På Försörjningsberedskapscentralen FBC ser man inte coronaviruset som ett hot mot Finlands beredskap. FBC följer situationen noggrant, men läget är under kontroll.

Inhemska grönsakerna räcker till

Den inhemska växthusproduktionen fortsätter normalt trots coronaviruset. Det odlas som bäst gurka, olika tomatsorter och sallat samt örter i alla växthus.

SLC - Butik1
Maten tar inte slut i Finland – hyllorna fylls så snabbt det går

Coronavirusets framfart har synts i hela landet som ökad åtgång i butikerna, meddelar både K- och S-kedjorna. Handelskedjorna tackar de finländska livsmedelsproducenterna som möjliggör tillgången på mat i butikerna även under undantagstillståndet.

SLC - Ekonlab2
Sundman-Melin leder ÖSP:s nya projekt Ekonomilaboratoriet

Utvecklingen mot större jordbruksenheter fortsätter. Det ställer högre krav på producenternas ekonomiska kunnande. För att skapa bättre förutsättningar för att klara framtidens utmaningar startar ÖSP det nya projektet ”Ekonomilaboratoriet”.