Jordbruk Marknad

Långgård kritisk till sänkningar
av producentpriset på nötkött

Den här veckan meddelade Atria att producentpriset på nötkött sänks med 3 cent per kilo. ÖSP:s ordförande Tomas Långgård är märkbart irriterad över sänkningen.

– Jag har svårt att förstå varför man sänker priset nu då butikshyllorna gapar tomma på kött och efterfrågan på maletkött stigit märkbart, säger han.

Långgård efterlyser ett ansvarstagande från förädlingsindustrin. Producentkåren står inför utmanande tider och har redan flera ekonomiskt tunga år bakom sig. Nu borde alla delar av livsmedelskedjan göra sitt yttersta för att trygga livsmedelsförsörjningen, menar han.

– Det ger fel signaler att sänka priserna samtidigt som man inte klarar av att leverera det som efterfrågas – åtminstone jag får inte logiken att gå ihop, säger han.

ÖSP:s ordförande är nöjd över det breda stöd från konsumenter och allmänheten som den inhemska livsmedelsproduktionen fått under den pågående coronapandemin.

– Men faktum är att primärproduktionen är den ekonomiskt svagaste länken i livsmedelskedjan och det finns inget utrymme att ytterligare försvaga producenternas situation, utan tvärtom borde den förbättras, säger Långgård.