Farmers1 1
Farmers Grain Export-projektet gör en intresseförfrågan till nyländska, åboländska och österbottniska spannmålsodlare. Genom att svara på enkäten kan du bland annat medverka till att utveckla odlarstyrd export av spannmål.
Jordbruk Marknad

Spannmålsodlare: Svara på odlarenkät om export och gemensam lagring

Farmers Grain Export gör nu en intresseförfrågan till nyländska, åboländska och österbottniska spannmålsodlare.

Förfrågan gäller möjligheterna till odlarstyrd export, tork- och lagringskapacitet på gårdarna samt intresse för gemensam lagring och torkning av spannmål för säsongen 2018-19.

Enkäten har tre delar, den tar endast 10 minuter att besvara och hittas på https://www.lyyti.fi/questions/ed098d1d90.

Svaren behandlas konfidentiellt

Del 1 omfattar gårdens grunduppgifter och användningen av spannmål, del 2 gäller spannmålsexport och del 3 gemensam lagring och torkning. Svaren lämnas in anonymt och behandlas konfidentiellt.

Bengt Nyman är ordförande för SLC:s spannmålsutskott. Han har redan besvarat enkäten.

– Målet är att så många odlare som möjligt fyller i den här enkäten. När vi nu en gång fått i gång ett sådant här projekt och våra tjänstemän lyckats utverka finansiering för det så anser jag att odlarna bör ta sig tid för att besvara enkäten. Det här är ett konkret initiativ som i slutändan strävar efter att höja spannmålsodlingens lönsamhet, säger han.

Farmers2
Alla som önskar en förändring i hur spannmålsmarknaden fungerar bör inse att man själv måste jobba för den och det som alla odlare kan göra just nu är att svara på den här enkäten, säger Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

Verklig bild av läget

Farmers Grain Export är en plattform som skapats för att stöda den finländska spannmålssektorn, små andelslag, jordbruksrelaterade exportföretag och aktiva, hängivna jordbrukare i strävan att exportera spannmål.

Nyman poängterar att det är viktigt att de som jobbar med Farmers Grain Export-projektet får en reell och verklig bild om läget på fältet.

– För att vara en framgångsrik aktör på spannmålsexportmarknaden krävs samarbete och en viss volym. Därför vill man nu få en verklig och mer detaljerad kännedom om intresset och volymerna.

Gemensamma anläggningar för lagring och torkning, som enkäten också behandlar, kan vara ett sätt att få ner investeringsbehoven och kostnaderna på gårdsnivå.

– Alla som önskar en förändring i hur spannmålsmarknaden fungerar bör inse att man själv måste vara med och jobba för den, säger Nyman.

Farmers Grain Export-projektet administreras av SLC och förverkligas i samarbete med MTK. Mer information finns på www.fge.fi och www.slc.fi.