SLC - Styrelsen For Slc Nyland24102018 1
SLC Nyland diskuterade lönsamhetsfrågor och krispaket

Nylands svenska producentförbund, SLC Nyland, diskuterade bland annat lönsamhetsfrågor och den nya livsmedelsmarknadslagen under sitt styrelsemöte på Västankvarn i Ingå förra veckan. Styrelsen lyfte framför allt fram behovet av en mer rättvis handel med en starkare roll för primärproducenten. Handelns egna varumärken (private label) väckte diskussion liksom det faktum att marginalen ofta är större på närmat, vilket upplevs som orättvist.

SLC - Lpx 117125
Holland kan lägga ned flera tusentals grisgårdar

Grisnäringen i Nederländerna står inför en enorm strukturförändring. Enligt Rabobank kommer upp till 70 procent av landets grisproducenter att lägga ned verksamheten, så att bara tusen gårdar återstår.

EU skärper insatsen mot antibiotika hos boskap

EU-parlamentet har antagit ett paket med drastiskt skärpta regler för användningen av antibiotika inom djurhållningen. Framöver får antibiotika inte användas i förebyggande syfte för att kompensera dålig djurhållning.

Svarstiden på årets skördeenkät har förlängts

Svarstiden på undersökningen av årets skörd har förlängts till på måndag, det vill säga 5 november. Naturresursinstitutet Lukes förhoppning är att ännu omkring 3.700 odlare skulle hinna redogöra för skördeuppgifterna och användningen av växtskyddsmedel under senaste sommar.

SLC - Copa 44783364 2206900609578880 9045815876929978368 O
Parlamentet vill bekämpa ojusta metoder inom handeln

Mer än två tredjedelar av EU-parlamentet stöder ett lagförslag som ska skydda producenter mot ojusta handelsmetoder i livsmedelskedjan. Kommissionen, parlamentet och rådet hoppas på en snabb process i förhandlingarna om en kompromiss.

Konkurrensbrotten i EU drabbar också jordbruket

EU-kommissionen har publicerat en rapport som behandlar konkurrensbrott inom jordbruket och livsmedelssektorn under åren 2012 till 2017. De flesta förseelser begås av livsmedelsindustrin och handeln.

SLC - Dsc07119
ÅCA satsar ännu mer på hållbarhet efter guldmedalj i finska Ost-FM

Ålands Specialost har vunnit guldmedalj i finska ostmästerskapen och nu börjar Ålandsmejeriet också köpa in så kallad ”kivi-mjölk” från fastlandet för att bättre utnyttja produktionskapaciteten. Dessutom förstärker mejeriet sin miljöprofil genom en tilläggsbetalning för hållbart producerad mjölk.

SLC - Lpx 144959
Inga nya stöd till USA-farmare

I år år ska den amerikanska staten stöda jordbrukssektorn med ett tillskott av 4,8 miljarder dollar, motsvarande omkring 4,14 miljarder euro. Sedan är det slut. Trump-administrationen kommer inte att betala några nya stöd nästa år.

SLC - Pesonen26102018
”Matsektorn måste satsa på kommunikation”

– De stora frågorna förenar oss alla i EU. Vi har att tampas med både en ökande befolkningstillväxt och en ökande förväntan på levnadsstandarden. Alla vill ha mer och bättre, sade Copa-Cogecas generalseketerare Pekka Pesonen i sitt anförande på Agronomförbundets medlemsseminarium på Restaurang Pörssi i Helsingfors.

SLC - Peter Girtz Carlsen Arla
Hård Brexit blir svår nöt för Arla

De låsta förhandlingarna om Brexit och risken för en hård gräns mellan Storbritannien och EU artar sig till en ödesfråga för Arla och EU:s mejerisektor. I jämförelse är det ryska embargot från 2014 bara småsaker, befarar Arlas europachef Peter Giørtz-Carlsen.

SLC - Arktiskmat
Arktisk mat och rätt attityd ska främja finsk export

Att framhäva det arktiska och våga tro på sin produkt har visat sig fungera för finländska företag på exportmarknaden. Anu Reinikainen och Jaana Kotro från Naturresursinstitutet Luke har lång erfarenhet av vad som gör arktisk matproduktion speciell.

Danmarks mjölkkor producerar mest i EU

I förhållande till resten av EU producerar Danmarks mjölkkor den största mjölkmängden i EU per djur. Det framgår av statistik från Eurostat. Men finländska och svenska kor håller sig också väl framme.