Jordbruk Globalt Marknad

Positiv trend på senaste GDT

Mjölknoteringarna fortsätter kraftigt uppåt på den nyazeeländska handelsplattformen GDT. Vid den senaste auktionen steg GDT-indexet med 6,7 procent, jämfört med den föregående auktionen.

Med undantag för kärnmjölkspulver slutade alla noteringarna på plus. Mest steg noteringen för helmjölkspulver och kasein. GDT gäller som en viktig indikator för prisutvecklingen på den globala mjölkmarknaden.

På förra onsdagens auktion steg noteringen för mjölkfett med 5,8 procent och smör med 4,2 procent. Cheddar ökade med 1,4 procent och laktos med 1,3 procent. Auktionens största kursstegring noterades för kasein med ett plus på 10,9 procent.

Den positiva trenden fortsatte likaså för de viktiga mjölkpulverkategorierna. Noteringen för helmjölkspulver steg med 8,4 procent medan skummjölkspulver noterades för en något moderatare ökning på 3,9 procent.

Sist och slutligen såldes 23.326 ton mejeriprodukter på auktionen, eller en betydligt mindre mängd än föregående gång då 27.909 ton såldes. Bara 177 budgivare deltog i auktionen, vilket är färre än vanligt.

Den positiva kursutvecklingen överraskade flera analytiker, som hade räknat med en svag nedgång. Med en så tydligt stigande notering på helmjölkspulver hade marknaden inte väntat.

Resultatet återspeglar emellertid ett markant fallande utbud på -16 procent och en fortsatt hög efterfrågan i Asien. Den pågående värmeböljan i Nya Zeeland kan också bidra till att dämpa produktionsförväntningarna på mjölkmarknaden.

Experter i Nya Zeeland följer prisutvecklingen för skummjölkspulver i EU med stort intresse. Priset på skumjölkspulver har stigit på EU:s inre marknad och de internationella marknaderna, fastän EU har sålt ut stora mängder av varan ur interventionslagren.