Slaktdjursutskottet B Webben
Ska de räcka till i framtiden? SLC:s slaktdjursutskott är bekymrat över tillgången på inhemskt kött.
Jordbruk Marknad Tema

SLC-utskott oroat för
självförsörjningen med finländskt kött

Hur ska det gå för självförsörjningen med bland annat svinkött i framtiden? Den frågan bekymrar SLC:s slaktdjurutskott som möttes nyligen i Helsingfors.

Produktionen har fortsatt att minska och glappet mellan produktion och konsumtion att växa, säger utskottets ordförande Jonny Kronqvist.

Att vi minskar produktionen betyder ju inte att finländarna slutar äta svinkött. Då kommer i stället det kött som vi kunde producera själv från andra länder. Det är inte något vi vinner på i Finland.

Den finländska produktionen av svinkött torde ha sjunkit med sju procent i fjol jämfört med 2017 beroende på hur man räknar.

Självförsörjningsgraden torde nu vara nere i under 95 procent.

Det blev ingen lag om djurvälfärd

Utskottet konstaterade också att lagen om djurvälfärd föll tillsammans med regeringen, vilket väckte bekymmer det också.

– Det betyder att de som nu stått och står i beråd att investera får leva i osäkerhet om villkoren i den kommande lagstiftningen, säger Jonny Kronqvist.

Utskottet gick även igenom aktuella frågor inom miljö- och klimatdebatten.

– Vi känner oss trängda från flera håll på grund av felaktigheter och lösryckta påståenden om vår matproduktion, säger utskottsordföranden. Det är ingen slutgiltig sanning att mindre köttkonsumtion i sig ökar kolsänkan, men det har blivit så i den allmänna debatten.

Utskottet har nu föreslagit ett infopaket med lätt begripligt material som SLC:s förtroendevalda kunde använda i debatten och där man berättar om fördelarna med att äta inhemsk mat.

– Därutöver var vi överens om att de ekonomiska svårigheterna inom slakterikoncernen HKScan är mycket oroväckande, säger Jonny Kronqvist.