Jordbruk Globalt Marknad

Bayer släpper alla
studier om glyfosat

Den tyska kemikoncernen Bayer har lagt ut alla sina studier som har ingått i tillståndsprocessen för glyfosat på sina hemsidor. Därmed svarar koncernen på den massiva kritiken i offentligheten.  

Bayer har publicerat sammanlagt 107 rapporter som behandlar säkerheten i samband med det omstridda ogräsmedlet glyfosat. Det gäller samtliga rapporter i EU:s tillståndsprocess som koncernen har rättigheter till.

Genom att offentliggöra våra detaljerade säkerhetsdata, erbjuder vi alla intresserade en möjlighet att själva skapa en bild av det stora omfånget av vårt säkerhetstänkande, framhåller Liam Condon som är chef för Bayers sektion för växtskydd.

EU-domstolen beviljade i mars tillstånd att offentliggöra alla dokument med anknytning till eventuella cancerrisker i samband med glyfosat. Därmed hävdes livsmedelsmyndigheten Efsas beslut att hemlighålla rapporterna.

Dokumenten har hållits bakom lås och bom med hänvisning till affärshemligheter hos de berörda företagen. Enligt domstolen var det offentliga intresset denna gång viktigare än skyddet av affärshemligheter.

Diskussionen om eventuella cancerframkallande egenskaper hos glyfosat har de senaste månaderna blivit ett stort problem för Bayer, som nyligen har köpt upp den amerikanska glyfosattillverkaren Monsanto.

I USA hopar sig stämningar i domstolarna från cancerpatienter som hävdar att de har insjuknat som en följd av hanteringen av glyfosat. I två fall har Bayer redan dömts till höga skadeståndsersättningar.

Fortfarande väntar mer än tiotusen stämningar på domstolsbehandling i USA. Det kan bli en dyr affär för koncernen, som samtidigt måste kämpa för sitt förtroende i offentligheten. Koncernens värde på börsen har fallit med mer än 40 procent.

Bayer försvarar sig häftigt mot angreppen. I ett pressmeddelande försäkrar koncernen sin vilja att upprätthålla en korrekt och saklig diskussion som bygger på fakta om användningen av glyfosat.

Den vetenskapliga forskningen bekräftar att glyfosat och glyfosathaltiga produkter är ofarliga om de används på ett korrekt sätt. Glyfosat orsakar inte cancer, understryker koncernen i pressmeddelandet.