Skogsbruk Marknad

Skogsindustrin gör korrigering
efter rekordår

Skogsindustrins utsikter i år är svagare än ifjol, visar prognosen från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT. Nästa år förväntas återigen bli bättre då världsekonomin återhämtar sig. Cellulosaexporten växer en aning i år, men exportpriset sjunker från fjolårets rekordpriser. Exporten av sågvara minskar en aning i år, med draghjälp av marknaderna i Kina och Nordafrika.

Pappersexporten ökade en aning ifjol för första gången på länge, vilket också var fallet gällande priserna på många papperssorter. I år har både priser och exportmängder igen vänt litet nedåt då den privata konsumtionen minskat på huvudmarknaderna.

Medelpriset på papper sjunker med 1-2 procent i år och nästa år. Stängningen av Stora Ensos pappersmaskiner i slutet av år 2020 påverkar inte ännu exportsiffrorna för papper under prognosperioden. På lång sikt fortsätter trenden med minskande efterfrågan på papper.

Kartongexporten växer stadigt, och den goda efterfrågan höjer ytterligare export- och produktionsmängderna.

Priset på cellulosa har sjunkit från rekordnivån

I Finland ökade produktionskapaciteten för cellulosa påtagligt i fjol, och ökningen i produktionen avspeglar sig ännu på innevarande år. Priset på cellulosa ökade mycket kraftigt ända till slutet av förra året, då en kraftig minskning började.

Cellulosapriset på den kinesiska marknaden har redan slutat sjunka, men i Europa har trenden fortsatt. Om de risker som hotar världsekonomin – som handelskriget mellan USA och Kina – inte orsakar en omfattande kris, väntas priset på cellulosa sluta sjunka också i Europa inom den närmaste framtiden. Överlag väntas efterfrågan på cellulosa fortsätta växa under de närmaste åren, speciellt med draghjälp av Kina.

Under prognosperioden kommer det inte att bli någon märkbar tilläggskapacitet inom cellulosaproduktionen. Priset på cellulosa sjunker i år från fjolårets toppriser med 6-8 procent, och stannar fortsättningsvis på en hög nivå.

Nästa år väntas världsekonomin igen piggna till, vilket leder till att medelpriset för cellulosa återigen stiger litet.

Exporten av sågvara fortsätter krympa

Produktionsmängderna för sågvara kryper i år med -1 till 0 procent. Både exporten av tall- och gransågvara minskar. Bakom minskningen ligger Kinas avtagande ekonomiska tillväxt och å andra sidan överutbudet på de nordafrikanska sågvarumarknaderna.

Det gynnsamma ekonomiska läget och den breda ökningen av bygginvesteringar har stött exportefterfrågan på sågvara i Europa. I år och nästa år sjunker exportpriserna på sågvara med draghjälp av Kina och Nordafrika.

Prisskillnaden mellan gran- och tallsågvara ökar, eftersom exportpriserna för tallsågvara under innevarande år sjunker med 3-4 procent, men gransågvara med endast 2-3 procent.

Trävaruindustrins rörelseresultat försvagas jämfört med ifjol, men stöds av den goda prisnivån på biprodukter.