Jordbruk Livet på landet

Jordbrukarna mår lite bättre

En måttligt positiv utveckling i jordbrukarnas välbefinnande kan skådas under de senaste par åren. Böndernas upplevelse av stress är något mindre och förmågan att arbeta känns bättre. Även arbetsglädjen har förbättrats. Det är speciellt bland jordbrukarna under 40 år, som arbetsglädjen har ökat.
Det här framgår av en barometer som Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt LPA låtit utföra av Kantar TNS Agri för att ta reda på hur bönderna känner sitt välbefinnande. Undersökningen är en fortsättning på den barometer om välbefinnande i arbetet som lanserades 2017.

Klart mer än hälften, 56 procent av de svarande, uppger att de känner glädje och entusiasm i sitt arbete. Situationen har förbättrats något sedan ett par år tillbaka, då motsvarande andel var 53 procent.

Nu säger också mer än hälften, 51 procent av jordbrukarna, att de är nöjda med sitt nuvarande jobb jämfört med 45 procent för ett par år sedan.

Att lägga märke till är att särskilt de som är under 40 år känner arbetsglädje och är nöjda med sitt arbete. Upp till 73 procent av de svarande i den här åldersgruppen känner glädje och entusiasm för sitt arbete. 63 procent i åldersgruppen säger att de är nöjda med sitt nuvarande arbete som jordbrukare.

Arbetsförmågan har ökat och stressen minskat

En måttlig positiv utveckling återspeglas också i känslan av stress. Det är lite på en femtedel, 21 procent av de svarande, som känner sig ganska eller mycket stressade, medan en fjärdedel upplevde stress för två år sedan. Upplevelsen av stress är vanligare på djurgårdar än på spannmåls- eller andra växtodlingsgårdar.

De svarande tillfrågades bland annat om de upplevt långvarig försvagning av minnet eller koncentrationen, eller om de upplevt depression, maktlöshet, trötthet eller sömnproblem under den senaste månaden. Upplevelsen av psykiska symptom verkar ha varit relativt likartade de senaste två åren. Det vanligaste psykiska symptomet är maktlöshet eller trötthet, som 45 procent av de svarande upplevt under den senaste månaden före enkäten. Upplevelsen av trötthet är vanligast på mjölkgårdar. Ungefär en fjärdedel av de svarande har upplevt minnes- eller koncentrationssvårigheter, depression och sömnproblem.

Trots de upplevda symptomen har känslan av arbetsförmåga förbättrats något under de senaste två åren. År 2017 var den genomsnittliga arbetsförmågan 7, i år 7,3 på en skala från 0 till 10.

Stöd behövs ändå för arbetsförmågan

Även om resultaten av barometern tyder på att jordbrukarnas välbefinnande har utvecklats i en positiv riktning, finns det fortfarande mycket att göra inom det förebyggande arbetet för välbefinnande, säger ledaren av LPA:s team för välmående i arbetet, Pirjo Saari.

Den mentala belastningen är ännu på en hög nivå, till exempel jämfört med andra yrkesgrupper. Också upplevelsen av arbetsförmåga är lägre än bland genomsnittet av exempelvis finländska löntagare. Det här återspeglas bland annat i att bönderna har en större benägenhet att få invalidpension för nedsatt arbetsförmåga än många andra yrkesgrupper.

– Förhoppningsvis visar de positiva resultaten också att man haft lättare att söka hjälp än tidigare. Till exempel ger LPA:s projekt Ta hand om bonden jordbrukarna en möjlighet att diskutera i förtroende samt köptjänstförbindelse för olika terapiformer, berättar Pirjo Saari.

Barometern syftar till att minska riskerna

– Vi vill följa upp våra kunders välmående i arbetet och de förändringar som inträffar där. Baserat på resultaten strävar vi efter att genomföra effektivare och mer nödvändiga åtgärder för välmående i arbetet. Om vi lyckas med det kan vi minska riskerna för arbetsoförmåga och hjälpa jordbrukarna att uppnå flera friska arbetsår. Barometern tjänar våra syften väl, eftersom den omfattar allmänt använda mätare på ork och välbefinnande på jobbet, förklarar Pirjo Saari.

LPA genomförde undersökningen av välbefinnandet på jobbet i samarbete med Kantar TNS Agri  och med knappt 1.000 svarande.

Materialet strukturerades för att motsvara Finlands jordbruksstruktur enligt produktionsriktning, region och storlek på gården. Av de svarande var 874 män och 113 kvinnor. LF