Sagkvarn 1
Alla tisdagar under juli och fram till mitten av augusti har ”Putte” Karlsson sågkvarnen och gårdsmuseet i Lumparland öppna för besökare. Till höger den 22 hästkrafters Ellwe ”semidieselmotorn” som en gång drivit en såg i Mariehamn.
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Puttes sågkvarn
kan bli vindhybrid

I Lumparby på Åland driver Tore och Ann-Mari Karlsson ett kulturhistoriskt projekt med ett privat museum för gamla maskiner och jordbruksredskap. Kronan på verket är vinddriven sågkvarn, som kanske blir en modern hybrid och utrustas med elmotor för att oftare kunna såga virke inför publik.

På Åland finns många upprustade väderkvarnar av den modell som användes för att mala mjöl. Fungerande sågverk som drivs med vindkraft är däremot en verklig raritet.

Men Tore Karlsson, som nästan alla ålänningar kallar ”Putte”, har med väderkvarnsexperten Alf Berglund som byggmästare uppfört en helt ny sågkvarn efter modell från den kvarn som hans morfars far Johan Erik Karlsson från 1860-talet drev på Mellangårds i Lumparby tillsammans med svågern Johan Erik Rosenberg från granngården Ollas.

Ett litet problem är bara att det krävs nästan stormvindar för att kunna såga med kvarnen. Eftersom den mekaniskt händige Putte vill att hans gamla maskiner också ska kunna köras och vara igång har han och Alf Berglund funderingar på att installera en tystgående elmotor som hjälpkraft.

Det skulle inte ens vara helt fel eftersom Åland redan får cirka 25 procent av sina elektricitet producerad med lokal vindkraft.

Sagkvarn 4
Lumparbys sågkvarn som inspekteras av Rolf Gustavsson är helt nybyggd enligt modell från den sågkvarn som fanns i Lumparby redan på 1860-talet men då stod på en annan plats.

Drivande kraft för åländskt gårdsmuseum

Men Putte som är delägare i företaget Åkeri Söderström & Karlsson Ab har många andra strängar på sin lyra, som det poetiskt brukar heta.

Han hör bland annat till de verkliga aktivisterna i Ålands Veterantraktorklubb som har skapat ett Gårdsmuseum för traktorer och andra gamla jordbruksredskap i anslutning till Ålands Landsbygdscentrum i Jomalaby.

Hemma på gården i Lumparby har han dessutom så många traktorer, gamla jordbruksredskap och andra maskiner att de inte ens får rum i den 360 kvaradratmeter stora nybyggda hallen.

Sagkvarn 5
Den här hästskrindan i skalenlig modell byggde pappa Harry Karlsson som leksak åt Puttes äldsta bror Jan-Erik som är född 1940. Pappan var ”en väldigt händig träkarl” som också smidde skoningen till vagnens hjul.

Imponerande kombihyvel

Lumparbys gårdsmuseum handlar inte bara om gamla jordbruksredskap och maskiner. En raritet som Putte speciellt gärna visar upp är en ”kombinations snickerimaskin”, som på 1940-talet byggdes av Albin Andersson, som hade startat Bjärströms mekaniska verkstad i Finström.

När verkstaden upphörde på 50-talet köptes kombihyveln av Leo Wilhelms i Lumparby. Kombimaskinen med sex olika funktioner använde Wilhelms i sitt snickeri ända in på 80-talet.

– Den har fyrkantig stämborr, bandsåg, fräs, sågklinga, rikthyvel och planhyvel, beskriver Putte, som inte vet om Albin från Hammarland konstruerade kombihyveln helt enligt eget huvud eller hade någon förebild.

En annan maskin som Putte har ett speciellt öga till är en 36 volts elgenerator. Den bensindrivna generatorn startade automatiskt när spänningen blev för låg och stängde av sig själv när den åter hade laddat tillräckligt.

Elgeneratorn användes av Viktor Jansson på Vårdö Bergö ännu för cirka 60 år sedan och Lumparland fick elström först 1958.

Sagkvarn 2
Med särskild stolthet demonstrerar Putte Karlsson hyvelmaskinen som har sex olika funktioner och byggdes på 1940-talet i Bjärströms mekaniska verkstad på Åland.

Pyssel med Fordson-traktor

Putte har inte heller enbart åländska rariteter i sin samling. En Fordson-traktor med järnhjul av 1937 års modell har han exempelvis köpt av Stefan Ekholm och hämtat från Esbo.

Stefans farfar på ”Hannus gård i Helsinge socken” var traktorns första ägare och Stefan har varit sommarålänning i många år eftersom hans farmor kom från Sund Prästö på Åland.

– Traktorn hade förstås länge stått oanvänd, så det har varit en del pyssel med den, förklarar Putte sedan motor startat efter några bestämda varv med veven.

Sagkvarn 3
Fordson-traktorn från 1937 har funnits på gården Hannus i Helsinge socken innan den för några år sedan köptes till Åland. Efter ”en del pyssel” kan Putte Karlsson nu behändigt veva igång motorn.

Hann hem till helgen efter lång pendling

Sen kallar plikten att visa och berätta om sågkvarnens konstruktion och alla finesser för teknik- och motorintresserade Rolf Gustavsson, som är född i Lumparland, men har bott hela sitt vuxna liv i Jämtland i Sverige.

– Jag har varit rörmokare så jag har fått kröka och gänga på betald arbetstid, beskriver han sitt jobb.

Till hans bravader hör ändå att köra en traktor med släpvagn cirka 600 kilometer från Stockholm hem till Jämtland.

– Under resan fick jag punktering på samtliga hjul, men allting ordnade sig efterhand. Jag startade en tisdag eftermiddag och kom fram på fredagskvällen, berättar Rolf om sin uppmärksammade färd.