Bageri
Bagaren och konditorn Marcus Teir tar sedan i april nya tag med sitt nya företag Närpes bageri. Äppelsyltgrisar är en av de produkter som har störst åtgång, säger han.
Landsbygdsnäringar Livet på landet

Nedläggning gjorde Marcus Teir till privatföretagare

När anrika Närpes brödfabrik lades ner i början av året ville bagaren och konditorn Marcus Teir helst fortsätta i samma bransch. På kort tid har han etablerat sitt nya företag Närpes bageri i hjärtat av Närpes centrum.

En epok gick i graven i januari då Närpes brödfabrik lades ner. Nedslitna faciliteter och försämrad lönsamhet var några huvudorsaker till att en 90-årig sydösterbottnisk bageriverksamhet upphörde och 18 anställda blev arbetslösa.

Efter att ha arbetat över fem år på brödfabriken ville Yttermarkbon Marcus Teir absolut fortsätta på samma yrkesmässiga spår.

– Jag beslöt grunda ett eget bageri eftersom möjligheterna att få bagerijobb på annat håll i Sydösterbotten är begränsade. Jag hade även tidigare funderat på att bli privatföretagare, säger Marcus som har utbildat sig till bagare och konditor vid Optima i Jakobstad.

Marcus Teirs sejour som arbetssökande blev därmed kort. Redan den första april slog han upp dörren till sin nya arbetsplats Närpes bageri.

Och det var inte fråga om något aprilskämt vilket en del ortsbor först trodde eftersom bageriet inledningsvis saknade skyltning.

Arbetsdagen startar tre på morgonen

Närpes bageri är beläget i det så kallade Vestis-huset i Näsby, mitt i centrala Närpes. I lokalen har det tidigare funnits en bosnisk restaurang och företagaren Bessim Elezovic ägnar sig fortsättningsvis åt köttproduktion på källarplanet.

– Det nya bageriet är ett företag som har byggts upp på kort tid. Efter att Marcus fick tillgång till lokaliteterna tog det bara ett par veckor tills verksamheten var igång, inflikar Marcus Teirs pappa Stefan Teir.

Stefan Teir har själv en bakgrund som snickeriföretagare i Yttermark och han brukar ställa upp som sonen Marcus rådgivare i olika företagsrelaterade frågor.

Närpes bageri producerar bröd, kaffebröd och olika slags konditoriprodukter enligt egna recept. Ett kafé som vetter mot gatuplanet hör också till företagets koncept.

– Ytorna på bagerisidan skulle gärna kunde vara lite större. Det känns lite trångt, säger Marcus Teir när vi företar en kort rundtur i hans arbetsmiljö.

– Av bageriets produkter är det äppelsyltgrisar och rågbröd som är de mest populära. Störst åtgång brukar det vara på fredagar då folk vanligtvis gör sina inköp inför helgen, säger Marcus.

Bagerianställda har en mycket speciell dygnsrytm och Marcus Teir är naturligtvis inget undantag från den regeln.

– Idag har min arbetsdag börjat vid 3-tiden på morgonen då jag förberedde dagens produktion. Jag är igång fram till 17-tiden. Därefter äter jag och lägger mig sedan. Särskilt mycket kvällsprogram brukar det inte bli.

Apropå den byråkratiska biten i företagarvärlden säger Marcus att pappersarbete hör till. Samtidigt handlar det ändå om mindre arbete än vad han hade trott innan han blev företagare.

– Jag klarar av största delen av det administrativa arbetet på egen hand. Men när det gäller bokföringen får jag hjälp utifrån, säger han.

Använder sig Närpes bageri av lokala råvaror?

– Ambitionen är att huvudsakligen satsa på användning av inhemska råvaror i produktionen. Jag anlitar och samarbetar med en del lokala producenter.

– Bland annat köper jag in ägg, tomater och jordgubbar från närhåll. Jag förmedlar därtill läskedrycker från Öfvermark lemonadfabrik, säger Marcus som själv inte har någon konkret koppling till jordbruksverksamhet.

Hur skiljer sig tillvaron som privatföretagare från tiden som anställd på brödfabriken?

– När jag arbetade på brödfabriken fick jag varje morgon en lista på det som skulle produceras. Som privatföretagare gäller det istället att gissa och göra uppskattningar av de mängder som bör tillverkas, säger Marcus.

Siktar på att anställa extra person i höst

Marcus säger sig vara allmänt nöjd med starten för Närpes bageri och det allmänna mottagande som för

– Hittills har jag skött arbetet på egen hand. Mina föräldrar hoppar in och hjälper till när de har tid. I början av juni anställde jag dessutom två sommarjobbare som ska tillbringa några veckor i bageriet.

– Enligt planerna ska jag knyta en extra varaktigt anställd person till företaget i höst, säger Marcus.

Är det svårt att hitta kompetent personal?

– Att lyckas rekrytera personer som har utbildning på området är inte så lätt. Däremot är antalet personer som har erfarenhet av bageriarbete högre på marknaden, säger Marcus Teir.