Tomat-auberginesoppa (4 pers)
400 gr aubergine/äggplanta
3 selleristjälkar
7 dl passerade tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk salvia
persilja, basilika
örtsalt
peppar
2 tsk strösocker
Fräs skalad och tärnad aubergine tillsammans med rosmarin, salvia, lök och vitlök några minuter. Häll över tomatsåsen, krydda med socker, salt och peppar och låt koka på svag värme. Finhacka sellerin i små bitar och tillsätt i såsen. Låt koka i 20 minuter. Låt svalna lite, tillsätt persilja och kör i mixer tills soppan är slät. Värm upp och strö över basilika och servera.
Orientaliska gäddfärsbullar med tomatsås och rotsakspuré (4 pers)
600 gr gäddfilé
3 msk olivolja
3 tsk chilipulver
3 tsk spiskummin
3 tsk koriander
Saften av en halv citron
3 äggvitor
5-6 dl vispgrädde
salt, peppar
Skär gäddfilén i små bitar och sätt i mixer tillsammans med äggvitor, kryddor, citronsaft och olivolja och mixa till en slät massa tillsammans med grädden. Forma till bullar och stek några minuter på var sida i olja.
Tomatsås
600 gr passerade tomater
1 lök
2 vitlöksklyftor
Persilja
1 tsk strösocker
salt, peppar
0,5 dl vispgrädde
Fräs lök, vitlök i olja och häll över tomatsåsen tillsätt socker och låt koka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och mixa såsen med grädde och persilja. Värm en gång till och servera med gäddfärsbullarna.
Rotsaksmos
500 gr potatis
300 rotselleri
300 gr morötter
2 dl mjölk
salt, peppar
Koka skalade morötter och rotselleri i en kastrull och skalad potatis i en annan tills de är mjuka. Mixa morötter och rotselleri med mjölken till en slät massa och tillsätt potatisen till sist och mixa kort. Smaka av med salt och peppar.
Kyckling med potatis-jordärtskocksmos och tomat-olivröra (4 pers)
4 kycklingben
2 msk olja
en halv citron
2 msk soja
2 tsk koriander / färsk
2 tsk chili
2 tsk honung
peppar
Smörj en form och blanda ihop alla kryddor häll över kycklingbenen. Stek i ugnen på 180 grader och stek i ca 1 timme. Tillsätt lite vatten om det behövs och häll spadet över kycklingbitarna några gånger.
Potatismos med jordärtskockor
600 gr potatis
400 gr jordärtskockor
2 dl mjölk/ grädde
salt, peppar
Persilja
Skala potatis och jordärtskockor och koka i skilda kastruller. När rotsakerna är mjuka mixa jordärtskockorna med mjölken, salt och peppar och tillsätt persilja och potatis och mixa snabbt ihop, ej för länge då blir potatisen seg.
Tomat-olivröra
24 körsbärstomater
12 oliver (Kalamata)
3 vitlöksklyftor
basilika
2 msk olivolja
Blanda olja med finhackad vitlök, oliver och värm tomaterna skurna i två delar i mikron några minuter före och tillsätt finhackad basilika. Servera med kycklingben och mos.
Tortelloni med sparris och tomater (4 pers)
2 paket färska tortelloni
400 gr sparris
24 körsbärstomater
2 msk olivolja
Saften av en halv citron
2 vårlökar
2 vitlöksklyftor
persilja
salt, peppar
50 gr riven parmesan eller grana padano-ost.
Ansa sparrisen, bryt av stjälken där den bryts av sig själv och skär i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter tills den är lagom mjuk. Blanda citronsaft, olja, finhackad lök och krossad vitlök, finhackad persilja och smaka av med salt och peppar. Tillsätt tomaterna skurna i mindre bitar och kokt sparris. Värm blandningen några minuter i mikrougnen före servering. Koka tortellini enligt angiven koktid och servera med grönsakerna och strö över osten.