1 Img 6119
Tomat-auberginesoppa.
Livet på landet

Festa på tomater!

Tomat-auberginesoppa (4 pers)

400 gr aubergine/äggplanta

3 selleristjälkar

7 dl passerade tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk rosmarin

1 tsk salvia

persilja, basilika

örtsalt

peppar

2 tsk strösocker

Fräs skalad och tärnad aubergine tillsammans med rosmarin, salvia, lök och vitlök några minuter. Häll över tomatsåsen, krydda med socker, salt och peppar och låt koka på svag värme. Finhacka sellerin i små bitar och tillsätt i såsen. Låt koka i 20 minuter. Låt svalna lite, tillsätt persilja och kör i mixer tills soppan är slät. Värm upp och strö över basilika och servera.

1 Img 6348
Orientaliska gäddfärsbullar med tomatsås och rotsakspuré.

Orientaliska gäddfärsbullar med tomatsås och rotsakspuré (4 pers)

600 gr gäddfilé

3 msk olivolja

3 tsk chilipulver

3 tsk spiskummin

3 tsk koriander

Saften av en halv citron

3 äggvitor

5-6 dl vispgrädde

salt, peppar

Skär gäddfilén i små bitar och sätt i mixer tillsammans med äggvitor, kryddor, citronsaft och olivolja och mixa till en slät massa tillsammans med grädden. Forma till bullar och stek några minuter på var sida i olja.

Tomatsås

600 gr passerade tomater

1 lök

2 vitlöksklyftor

Persilja

1 tsk strösocker

salt, peppar

0,5 dl vispgrädde

Fräs lök, vitlök i olja och häll över tomatsåsen tillsätt socker och låt koka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och mixa såsen med grädde och persilja. Värm en gång till och servera med gäddfärsbullarna.

Rotsaksmos

500 gr potatis

300 rotselleri

300 gr morötter

2 dl mjölk

salt, peppar

Koka skalade morötter och rotselleri i en kastrull och skalad potatis i en annan tills de är mjuka. Mixa morötter och rotselleri med mjölken till en slät massa och tillsätt potatisen till sist och mixa kort. Smaka av med salt och peppar.

1 Img 6156
Kyckling med potatis-jordärtskocksmos.

Kyckling med potatis-jordärtskocksmos och tomat-olivröra (4 pers)

4 kycklingben

2 msk olja

en halv citron

2 msk soja

2 tsk koriander / färsk

2 tsk chili

2 tsk honung

peppar

Smörj en form och blanda ihop alla kryddor häll över kycklingbenen. Stek i ugnen på 180 grader och stek i ca 1 timme. Tillsätt lite vatten om det behövs och häll spadet över kycklingbitarna några gånger.

Potatismos med jordärtskockor

600 gr potatis

400 gr jordärtskockor

2 dl mjölk/ grädde

salt, peppar

Persilja

Skala potatis och jordärtskockor och koka i skilda kastruller. När rotsakerna är mjuka mixa jordärtskockorna med mjölken, salt och peppar och tillsätt persilja och potatis och mixa snabbt ihop, ej för länge då blir potatisen seg.

Tomat-olivröra

24 körsbärstomater

12 oliver (Kalamata)

3 vitlöksklyftor

basilika

2 msk olivolja

Blanda olja med finhackad vitlök, oliver och värm tomaterna skurna i två delar i mikron några minuter före och tillsätt finhackad basilika. Servera med kycklingben och mos.

1 Img 6253
Tortelloni med sparris och tomater.

Tortelloni med sparris och tomater (4 pers)

2 paket färska tortelloni

400 gr sparris

24 körsbärstomater

2 msk olivolja

Saften av en halv citron

2 vårlökar

2 vitlöksklyftor

persilja

salt, peppar

50 gr riven parmesan eller grana padano-ost.

Ansa sparrisen, bryt av stjälken där den bryts av sig själv och skär i mindre bitar. Koka i ca 10 minuter tills den är lagom mjuk. Blanda citronsaft, olja, finhackad lök och krossad vitlök, finhackad persilja och smaka av med salt och peppar. Tillsätt tomaterna skurna i mindre bitar och kokt sparris. Värm blandningen några minuter i mikrougnen före servering. Koka tortellini enligt angiven koktid och servera med grönsakerna och strö över osten.