Farmrace1
Farmracebanan består av trettio hinder och tre bonushinder. Svårighetsgraden varierar och deltagarna kan välja mellan att springa två eller fem kilometer. Ines Tuohimaa från Solf IK var snabbast bland damerna på den längre distansen.
Jordbruk Livet på landet

Stort intresse för
årets Farmrace

Nummerlapparna tog slut och startskottet fick skjutas fram med tio minuter efter att arrangörerna till Farmrace i Övermark, Närpes, överraskats av att så många ville delta i det lantbruksinspirerade hinderloppet i medlet av juli.
– Banan är unik, säger Victor Granvik – ordförande för Övermark uf. Den är mer mångsidig och finurlig jämfört med andra hinderlopp då det mesta här går i lantlig stil.
120 förhandsanmälningar hade kommit in, men när loppet började ställde sig hela 175 personer på startlinjen.   

Den vackra sommarkvällen bidrog på sitt vis till att många ville delta i Farmrace som för andra året i rad ordnades i samband med Övermarkdagarna.

I år hade byns ungdomsförening valt att samarbeta med den lokala idrottsföreningen IK Kamp och precis som ifjol var det Johnny Granqvist som planerat hinderbanan till stor del med hjälp av maskiner och redskap från egen gård.

– Det var väldigt mycket arbete med banan ifjol, minns Johnny. I år hade jag bättre möjlighet att bygga bättre hinder och att höja kapaciteten för att undvika köbildning. 

Hinderbanan som består av trettio hinder och tre bonushinder löps på åkermark och deltagarna kan välja mellan att springa två eller fem kilometer. Antingen individuellt eller – som de flesta väljer att göra – i lag om 2-6 personer. 

Farmrace2
Tack vare god talkoanda blev Farmrace ett lyckat lopp. Tolv traktorekipage krävdes det för att bygga upp banan och cirka femtio funktionärer var utplacerade för att kontrollera att allt gick rätt till vid hindren.

I år fanns det även möjlighet att ta göra ett ”fun run” på en kilometer för den som bara ville pröva på hur en hinderbana känns.

– Jag vill poängtera att fastän vi också har svårare hinder så finns det alltid alternativhinder som är lättare, förklarar Johnny.  Fast då tillkommer ett litet bonusvarv så att det lättare hindret inte ska ge tidsfördelar. 

Finurliga och varierande

Hindren som är mångsidiga och påhittiga kan bestå av att man ska ta sig över en jordvall mellan två diken, ta sig över rundbalar, klättra över ramper och balansera på plankor eller att skuffa en vedvagn, springa med höbalar, bära bildäck och gå olika typer av armgång.

Det finns även en del vattenläckande hinder och avslutningsvis väntar en fräck och lerig liten vattengrav – kanske den största publikmagneten – som det i princip är omöjligt att ta sig igenom utan att bli dyngblöt.

– Banan ser lätt ut, men den är rätt så utmanande, konstaterade Tom Rosenback från Karperö och som sprungit många hinderlopp.  

Den huvudsakliga tanken med Farmrace är att locka ut så många som möjligt för att motionera. Folk ska inte ta det så allvarligt och det ska få ta den tid det tar. I år var deltagarna i stort sett mellan 6 och 60 år, publiken uppskattades till omkring 250 personer.

Men Farmrace är inte bara ett underhållande hinderlopp. En del av evenemanget består av att lokala bönder har öppet hus under några timmar innan tävlingen för att folk ska få bekanta sig med deras verksamhet. 

Kalkoner, kalvar och glada knorrar

Kristian Bengts driver Hemmanet där tvåtusen av gårdens tolvtusen kalkoner får gå ute under sommaren. 

I tjugo år har Bengts ägnat sig åt kalkonproduktion och för inte så länge sedan beslöt de sig för att satsa ordentligt genom att mer än fördubbla produktionen.

Farmrace3
En kalkon behöver fjorton veckor på sig för att nå en normalvikt om sex kilo, berättar Kristian Bengts vid Hemmanet.
– Kraven på fåglarna är höga och de kläcks ur inhemska ägg.

I samband med vårens kalkonsläpp höll de också öppet hus och då fanns även byns limonadföretag på plats, samt 4H som hade program för barn. 

Hemmanet producerar även spannmål, sockerbetor och färdiga gräsmattor. 

Mats Storgård, som sedan ett par år har en kalvstation hemma på sin gård, tycker det är ett bra tillfälle att ha öppet hus i samband med Farmrace.

– Det är ju så att folk har ganska mycket åsikter om lantbruk överlag, säger han. Så det är bra att vi får möjlighet att visa vad vi gör. 

Storgårds köper in spädkalvar från olika mjölkgårdar via Österbottens Kötts djurförmedling och håller dem på gården från det att de är 2 - 4 veckor gamla tills det att de är 6 månader. Omkring 720 kalvar strömmar genom gården varje år, det betyder trettio nya kalvar varje vecka. På gården finns totalt 460 djur, varav 360 kalvar under 6 månader och 100 ungdjur över halvåret.

Den tredje gården som höll öppet var Glada Knorren där det finns ett par hundra ekologiska svin och femtio suggor. Daniel Groop berättar att gården lagt om till ekologisk inriktning för fyra, fem år sedan och nu är en av tre ekosvingårdar i Österbotten. 

Här får djuren växa i egen takt och matas med vete, korn, havre, ärter, bönor, klöver, gräs, rypskross och rypsolja som pressats på egen gård. 

– Det är inte längre någon idé med konventionell odling, säger Daniel. Det är efterfrågan som styr. Köttet säljer vi själva, bland annat via rekoringar mellan Vasa och Kristinestad.