Traktor1
Nytt inslag. Ellen Blomqvist, närmast kameran, var en av dem som visade upp hästar i ”match showen”.
Livet på landet

Hästshow nytt inslag på traktorkavalkaden i Kimito

Traktorer, traktorer och åter traktorer. Plus mängder med andra intressanta fordon och redskap. Konceptet var sig likt när den 13:e Traktorkavalkaden ordnades i ett mestadels soligt Kimito lördagen den 6 juli.

Drygt 2.200 personer betalade det blygsamma inträdet på 1 euro. Sedan kunde de strosa runt på åkrarna vid Axxell Brusaby och kolla in maskinerna.

Ett nytt sidoevenemang var en ”match show” för hästar, alltså en uppvisning lite i stil med en hundutställning.

18-åriga Ellen Blomqvist deltog med arabkorsningen Alhonpään Franzica.

– Det här var intressant och roligt. Det är första gången jag är med i en match show, och hästen har aldrig visat upp sig förr, säger Blomqvist.

Blomqvist har ridit sedan sexårsåldern och tävlar i hästhoppning. Dessutom har hon utbildat sig till hästskötare här vid Axxell Brusaby.

Åsnan bäst hittills I Axxells djurhus träffar jag syskonen Max och Sofia Tuominen. De står och spanar in i glasburar med möss.

– Det bästa har varit att mata åsnan, säger Max om sin första traktorkavalkad.

Storasystern Sofia, som hunnit besöka kavalkaden en gång tidigare, säger att den svartvita, lilla hittekatten de såg i rummet bredvid har varit årets höjdpunkt.

– Vi har också tittat på traktorer och gamla tiders bilar.

Max avslöjar att han hemma i Helsingfors har en leksaksbil som är identisk med en av veteranbilarna de sett.

– Det var första gången jag såg en riktig sådan!

Familjen håller till på en sommarstuga i Västanfjärd. Mamma Hanna säger att det är fint med evenemang som Traktorkavalkaden, speciellt då man vistas längre tider på stugan.

Traktor2
Traditionell avslutning. Traktorerna kör genom Kimito centrum.

Tröskverk och vedmaskin

Bland traktorerna hittar jag Mikael Ekholm från lokala företaget Proarbor, som erbjuder träd- och grönområdestjänster.

Han demonstrerar en vedmaskin kopplad till en traktor. Kapaciteten varierar bland annat beroende på kaplängden, men maximalt kan den spotta ur sig 15 kubik ved i timmen. Och jättesäcken i ändan av transportbandet fylls onekligen snabbt medan veddoften sprider sig.

Mormors tröskverk fungerar än

Nere på den stora åkern, där de flesta traktorerna står, samlas publiken kring Olof Karlssons smattrande tröskverk. Dammet yr kring halmen som flyger ut i slutet av processen.

Tröskverket ägdes i tiderna av Olof Karlssons mormor. Efter att det varit ”på villovägar” på ön kunde Karlsson hämta hem det igen för ett par år sedan.

– Jag har fixat en ram under tröskverket så att man kan flytta det på hjul. Men annars kräver det inte mer skötsel än att man håller det rent, och försöker se till att inga möss och råttor kommer åt att gnaga på det. Förra ägaren hade bytt några remmar. Jag backade egentligen bara in tröskverket i förrådet efter fjolårets kavalkad, och nu är det här igen, förklarar Karlsson.

Olof Karlsson är en av eldsjälarna bakom kavalkaden. Brusaby är också i övrigt välbekant för honom. Han jobbade som arbetsledare här i exakt 40 år tills han gick i pension 2010. Vid sidan av jobbet var han deltidsjordbrukare, och fortfarande hjälper han till när sonen nu tagit över jordbruket.

Gammal Dodge En annan attraktion som lockar många nyfikna är Kimito frivilliga brandkårs nyrestaurerade gamla släckningsbil, en Dodge som kåren använde åren 1959–84.

Den såldes sedan till några företagare på ön, som i sin tur donerade tillbaka bilen till FBK för fyra år sedan.

Efter 1.500 timmars arbete, då Dodgen ”plockats i småbitar” samt fått skinande ny målfärg, är den nu en pärla.

– Den är i gång första sommaren nu, och den har redan varit efterfrågad till flera liknande evenemang, säger vice kårchef Hans Korsström.

Han konstaterar att bilen är ett bra visitkort för att ge synlighet åt Kimito FBK:s verksamhet.

Per Sundström, som leder veteranavdelningen, säger att restaureringen gått bra.

– Kanske det någon gång känts lite tröstlöst, men vi har haft roligt på kvällarna. Och roligt ska det ju vara då man sysslar med sådant här!

Fortsättning följer?

Med cirka 90 traktorer på plats – de flesta äldre men även några nya – och kring 100 andra fordon, maskiner och jordbruksredskap är Traktorkavalkaden förstås ett nöje för nostalgiker och motorintresserade.

Men samtidigt ger den en bild av jordbrukets utveckling, och ger hela näringen positiv synlighet.

Under dagen demonstrerades till exempel tröskande med äldre traktorer, men också hur man sätter hö på stör. Åkturerna på traktorsläpvagn var som vanligt populära, liksom caféet, musiken och hoppslottet.

Dagen avslutades traditionellt med en traktor- och veteranbilskavalkad genom Kimito centrum, med publik i alla åldrar längs vägarna.

”Traktorfarfar” själv, Ola Karlsson, vågar inte utlova en fortsättning nästa sommar. Arrangörerna är ju inga ungdomar längre.

Men, funderar han, efter den långa vintern brukar man börja känna suget efter en ny traktorkavalkad. Så vi får vänta och se.