Dsc05455
Dan Lindholm som vann klassen med buren plog tävlade med en Power Fordson Major som hans morfar köpte ny1960. 15-årige sonen Jakob Lindholm har också börjat gå i pappas plogspår och delta i plöjningstävlingar.
Jordbruk Livet på landet

SM-silver och ÅM-guld
för åländsk veteranplöjare

Efter att ha tagit silver i svenska mästerskapen veckan före var Dan Lindholm favorit när åländska mästerskapen i plöjning med veterantraktor avgjordes förra lördagen. Dan pallade för trycket, men det blev verkligen en strid på plogbillen med tre man inom sju poäng!

– Det är ju bara på skoj, kommenterade södra Ålands tidigare lantbrukssekreterare Agneta Sviberg, som var en av domarna.

Men de tio deltagarnas sammanbitna miner talade ett helt annat språk.

Sex deltagare tävlade med buren plog och fyra hade bogserade plogar. Men alla tio verkade lika koncentrerade när de efter öppningsfåran väntade på att domarna skulle göra sina första bedömningar.

Fårorna ska vara så raka som möjligt och minst 18 centimeter djupa. Annars blir det poängavdrag.

– Nöjd blir man aldrig, men det får duga. Och man får ju inte ta om heller, kommenterade Dan Lindholm efter första vändan.

Dsc05461
Yngsta deltagaren Jakob Lindholm får tips av plöjarveteranen Dick Nilsson. Sottungabon Raul Petrell till höger har en gång vunnit svenska mästerskapen, men föredrog den här gången att sälla sig till den sakkunniga publiken.

Far och son med likadan utrustning

Tävlingen avgjordes på en stubbåker och alla deltagarna fick större eller mindre poängavdrag för att det syntes halm mellan plogtiltorna.

– Marken var så mjuk att plogens hjul sjönk ner för mycket, förklarade Dan som under tävlingen hade skruvat bort skumplogen.

– Annars skulle jorden och halmen ha klumpat ihop sig för mycket vid skivristen.

När slutresultaten räknades ihop visade sig att Dan vunnit klassen för burna plogar med bara sju poäng före Allan Gustafsson från Tengsöda, Saltvik. En närmast minimal skillnad eftersom båda samlade ihop nästan 400 poäng.

Men Dan siktar också framåt, eftersom han hade med sig 15-årige sonen Jakob Lindholm, som nu gjorde sin första tävling. Båda körde likadana Fordson Major-traktorer med Sampo-plogar, men Dan hade valt den traktor som hans morfar Jakob Karlsson år 1960 hade köpt som ny till släktgården Matsanderssons i Gölby, Jomala.

Dsc05483
Allan Gustafsson som tävlade med sin Valmet 565 från 1967 har tre gånger blivit tvåa i tävlingen efter att tre gångar tidigare ha kommit på tredje plats. Öppningsfåran var nästan spikrak, men han har en Kverneland 14 tums plog och menar att det är lättare att få snygga tiltor med plogar som skär 12 tum breda tiltor.

Tumstockarna kom till heders

Dan Lindholm tyckte att svenskarna såg ”lite snopna ut” när han veckan före knep en silvermedalj i de svenska plöjningsmästerskapen som avgjordes i Tystberga, ca 100 km söder om Stockholm.

Men svenskarna tog en bra revansch när Dick Nilsson från Stallarholmen, som ligger vid stora insjön Mälaren, blev åländsk mästare i klassen för bogserade plogar med sina 382,5 poäng.

Dan och Dick är kompisar sedan tidigare och har tydligen sporrat varandra bra. Om det hade någon betydelse för slutresultatet må vara osagt, men båda två mätte sina plogfåror och tiltor med gamla hederliga tumstockar av trä, medan de andra deltagarna tycktes föredra modernare ihoprullbara stålmåttband som visar enbart millimeter.

Dan hade dessutom med sig en ribba där plogtiltornas idealiska bredd var markerade.

– De här ribborna är bekanta för alla som haft en gammal Fiskarsplog, försäkrade Dan.

Dsc05441
”Dasse” Jansson, Dick Nilsson och John Jansson längst till höger tävlade alla i klassen för bogserade plogar.

Traktorsamling som ”pensionsförsäkring”

Dick Nilsson har som ”pensionsförsäkring” fyllt sina lador och maskinhallar med över 20 gamla traktorer, men valde att komma till Åland med sin Munktell-traktor från slutet av 40-talet med tvåcylindrig kultändarmotor.

– Den är stadig och hjälper mig på det sätt som den ska göra. Bra att ha att göras med. Jag gillar den, säger Dick som varit med i plöjnings-SM tolv gånger och också har en seger på meritlistan.

– De senaste fyra åren har jag varit på pallen alla gånger.

Hans plog är av amerikanskt patent, men tillverkad av Överums bruk i Sverige.

Dsc05465
”Putte” Karlsson med sin Lanz Bulldog som köptes till Åland mitt under brinnande krig 1943.

Bulldog från krigstiden och ”uppblänkt” plog

Men det fanns också annan ögonfröjd för alla dem som gillar gamla rostiga maskiner. Tore Karlsson från Lumparland, som måste kallas ”Putte” för att ålänningarna ska veta vem han är, tävlade med en traktor av märket Lanz Bulldog som 1943 köptes av Väinö Jansson i Gölby, Jomala.

– Den har tvåtakts kultändarmotor och är mitt senaste renoveringsobjekt. Den är lite tung och svår att styra, men det här är ett roligt tillfälle att visa upp den, kommenterade ”Putte”.

Han hade också en äldre traktor på plats, men den var utlånad till svärsonen John Jansson från Karrböle, Jomala. Han hör också till veterantraktorklubbens eldsjälar.

– Det här är en tidig Fordson 37:a. De traktorer som byggdes i början på året var målade i blått och orange, men i slutet av året blev de helt orangefärgade.

Plogen av det amerikanska märket Oliver, men tillverkad av Överums och specialanpassad för Fordson-traktorer, var Johns egen.

– Den har stått flera år i skogen, men förra veckan tog Putte och jag fram den och blänkte upp den genom att köra bort rosten.

Mesta jobbet kvar för markägaren

Plöjningstävlingen arrangerades djupt inne i Lemlands skogar på ett över 20 hektar stort åkerskifte som Karl-Erik Grahn nyröjde på 60-talet – en bra bit från de åländska allfarvägarna.

Sedan början av 2000-talet har marken brukats av Erik Alm, som för några år sedan också köpte markerna.

– Det lilla som plöjts i dag får duga, men resten lär jag nog få plöja själv, skrattade Erik.


Resultat

Buren plog:
1) Dan Lindholm 389
2) Allan Gustafsson 382
3) Mats Toivonen 338
4) Robin Mattsson 324,5
5) Jakob Lindholm 282
6) Sven-Åke Jansson 251,5
Bogserad plog:
1) Dick Nilsson 382,5
2) ”Dasse” Jansson 350
3) ”Putte” Karlsson 300,5
4) John Jansson 229