Rec Okt21 1
Livet på landet

Smakligt och värmande
i höstkylan

Kalkonfärsbullar med currysås

600 gr kalkonfärs/kycklingfärs

1 dl ströbröd

1 dl vatten

2 msk matolja

1 ägg

2 vitlöksklyftor

1 tsk ingefärspulver

2 tsk spiskummin

1 tsk korianderpulver

2 msk Touch of taste kycklingfond

persilja

Salt, peppar

Blanda färs, ströbröd, vatten, fond, pressad vitlök, olja, ägg och kryddor. Forma till små biffar och stek i olja några minuter på varje sida.

Currysås

10 cm purjolök

5 milda chili

2 vitlöksklyftor

1-2 msk curry enligt önskad styrka

0,5 dl vitt vin

2 dl grädde

1 msk kycklingfond

Peppar

Skär purjo och chili i tunna skivor och stek i olja på svag värme i ca 10 minuter tillsammans med vitlöksklyftor och curry. Tillsätt vitt vin och låt koka några minuter och tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 minuter till. Servera med italienskt svart ris (riso venere).

Rec Okt21 2
Ugnsrostade skaldjur

300 gr färsk bläckfisk (calamare, små frysta) eller valbar rå fisk

400 gr råa räkor

200 gr blomkål

200 gr squash

1 mild lök

3 dl skorpmjöl

3 msk olivolja

Ev. chilipulver

Saften av en halv citron

Salt, peppar

Skär skaldjur, blomkål och squash i mindre bitar och skiva löken, salta och peppra. Sätt skorpmjölet i en skål och blanda ner grönsakerna och skaldjuren. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut de panerade grönsakerna och skaldjuren på plåten. Ringla över olivolja och pressa citronsaft över, smaksätt med chilipulver och grädda i ugn i ca 15 minuter. Höj värmen till 230 grader och grädda 10 minuter tills de fått en fin färg. Servera med en grönsallad och bröd.

Rec Okt21 3
Tonfiskfyllda bröd

Ca 280 gr vetemjöl/hälften fullkorn och hälften vitt mjöl

20 gr jäst

1 dl mjölk

1 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk socker

Fyllning

200 gr avrunnen tonfisk i olja

150 gr inlagda grönsaker i vinäger. Ex paprika, syltlök, blomkål.

100 gr oliver

20 gr kapris

3 salta konserverade ansjovisfiléer

Persilja, basilika

Smula ner jästen i ljummen mjölk-vattenblandning och tillsätt salt och olja. Blanda ner mjölet och knåda tills degen inte är för lös och rulla till en bulle och låt jäsa en timme. Kavla ut i två lika stora fyrkanter. Hacka de avrunna grönsakerna och fisken i små bitar och bred ut fyllningen på den ena fyrkanten, strö över de finhackade örterna. Täck med den andra degen och nyp ihop kanterna. Låt jäsa i en halv timme till. Grädda i ugn i 220 grader i ca 20 minuter tills det fyllda brödet fått en fin färg.

Rec Okt21 4
Gratinerad löksoppa

500 gr lök

2 vitlöksklyftor

50 gr smör

olja att steka i

2 dl torr sherry

2 tsk dragon torkad

1 lagerblad

1 liter köttbuljong

1 tsk chilipulver

Salt, peppar

Några skivor gammalt surdegsbröd eller annat bröd

100 gr lagrad ost

Skiva lök och vitlök i tunna skivor. Fräs i olja och smör tillsammans med kryddor på låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt sherry och låt koka så att alkoholen dunstar. Tillsätt buljong och låt koka i ca en timme. Smaka av med salt och peppar. Skär brödet i tärningar och stek i olja i en stekpanna så att de bryns och blir krispiga. Sätt ugnen på 200 grader och sätt tärningarna ovanpå soppan. Riv över osten och gratinera tills osten smälter.