Kalkonfärsbullar med currysås
600 gr kalkonfärs/kycklingfärs
1 dl ströbröd
1 dl vatten
2 msk matolja
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1 tsk ingefärspulver
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
2 msk Touch of taste kycklingfond
persilja
Salt, peppar
Blanda färs, ströbröd, vatten, fond, pressad vitlök, olja, ägg och kryddor. Forma till små biffar och stek i olja några minuter på varje sida.
Currysås
10 cm purjolök
5 milda chili
2 vitlöksklyftor
1-2 msk curry enligt önskad styrka
0,5 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
Peppar
Skär purjo och chili i tunna skivor och stek i olja på svag värme i ca 10 minuter tillsammans med vitlöksklyftor och curry. Tillsätt vitt vin och låt koka några minuter och tillsätt sedan grädde och låt koka i ca 5 minuter till. Servera med italienskt svart ris (riso venere).
Ugnsrostade skaldjur
300 gr färsk bläckfisk (calamare, små frysta) eller valbar rå fisk
400 gr råa räkor
200 gr blomkål
200 gr squash
1 mild lök
3 dl skorpmjöl
3 msk olivolja
Ev. chilipulver
Saften av en halv citron
Salt, peppar
Skär skaldjur, blomkål och squash i mindre bitar och skiva löken, salta och peppra. Sätt skorpmjölet i en skål och blanda ner grönsakerna och skaldjuren. Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut de panerade grönsakerna och skaldjuren på plåten. Ringla över olivolja och pressa citronsaft över, smaksätt med chilipulver och grädda i ugn i ca 15 minuter. Höj värmen till 230 grader och grädda 10 minuter tills de fått en fin färg. Servera med en grönsallad och bröd.
Tonfiskfyllda bröd
Ca 280 gr vetemjöl/hälften fullkorn och hälften vitt mjöl
20 gr jäst
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk socker
Fyllning
200 gr avrunnen tonfisk i olja
150 gr inlagda grönsaker i vinäger. Ex paprika, syltlök, blomkål.
100 gr oliver
20 gr kapris
3 salta konserverade ansjovisfiléer
Persilja, basilika
Smula ner jästen i ljummen mjölk-vattenblandning och tillsätt salt och olja. Blanda ner mjölet och knåda tills degen inte är för lös och rulla till en bulle och låt jäsa en timme. Kavla ut i två lika stora fyrkanter. Hacka de avrunna grönsakerna och fisken i små bitar och bred ut fyllningen på den ena fyrkanten, strö över de finhackade örterna. Täck med den andra degen och nyp ihop kanterna. Låt jäsa i en halv timme till. Grädda i ugn i 220 grader i ca 20 minuter tills det fyllda brödet fått en fin färg.
Gratinerad löksoppa
500 gr lök
2 vitlöksklyftor
50 gr smör
olja att steka i
2 dl torr sherry
2 tsk dragon torkad
1 lagerblad
1 liter köttbuljong
1 tsk chilipulver
Salt, peppar
Några skivor gammalt surdegsbröd eller annat bröd
100 gr lagrad ost
Skiva lök och vitlök i tunna skivor. Fräs i olja och smör tillsammans med kryddor på låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt sherry och låt koka så att alkoholen dunstar. Tillsätt buljong och låt koka i ca en timme. Smaka av med salt och peppar. Skär brödet i tärningar och stek i olja i en stekpanna så att de bryns och blir krispiga. Sätt ugnen på 200 grader och sätt tärningarna ovanpå soppan. Riv över osten och gratinera tills osten smälter.