Rec Sep21 1
Livet på landet

Låt skogens svamp
piffa upp maten

Savojkålslasagne med kantareller

1 savojkål

400 gr malet kött

300 gr kantareller

Lasagneplattor färska/förkokta 

2 lökar

4 vitlöksklyftor

Ca 7 dl mjölk

2-3 msk vetemjöl för redning

Smör för stekning av kantareller

2 msk touch of taste kycklingfond

4 dl parmesanost/annan lagrad ost

Rosmarin

Salt, peppar

Skär ut roten ur savojkålen och sätt hela kålen i kokande vatten för ca 5 minuter. Ta bort de mjuka bladen vartefter och skär bort de hårda delarna. Smörj en form och bred ut bladen så att de täcker ugnsformen.

Hacka lök och vitlök och fräs med malet kött och rosmarin i ca 10 minuter och sätt åt sidan. Stek svampen tillsammans med hackad lök. Blanda mjöl med mjölk och häll över de stekta kantarellerna under vispning så att såsen tjocknar, smaka av med kycklingfond och peppar.

Lägg ett lager med lasagneplattor på kålbladen i formen. Täck med kantarellsås och strö över stekt malet kött och riven ost. Lägg ett nytt lager med kålblad och lasagneplattor, sås och kött tills formen är fylld och strö över rikligt med ost. Grädda i 180 grader i ugnen i ca 40 minuter.

Om det blir kål över så finhacka de lätt kokta bitarna, häll på lite olja, salt och en gnutta vinäger så får man en mild och god kålsallad.

Rec Sep21 2
Kantarellrisotto med kyckling

3 kycklingben

3 stjälkar selleri

1 lök

4 vitlöksklyftor

1 dl vittvin

Rosmarin

Smörj en form och lägg kycklingbenen i tillsammans med selleri skuren i mindre bitar, lök, vitlök, vin och lite vatten och grädda i ugnen i 180 grader i ca 50 minuter. Sila av spadet och låt kycklingbenen svalna.

Risotto

3 dl carnaroliris

Spadet av kycklingen

Kycklingköttet finfördelat

300 gr kantareller

1 lök

Smör att steka i

2 msk touch of taste kycklingfond

2 dl finriven parmesanost

Persilja

Salt, peppar

Finhacka kantarellerna och fräs i smör tillsammans med finhackad lök. Tillsätt riset och låt det fräsa en stund med svampen. Tillsätt kycklingspadet, kycklingfond och fyll med vatten så att det täcker riset. Fyll på med vatten vartefter riset sväller så att konsistensen blir grötig. När riset nästan är färdigt kokt tillsätt kycklingköttet och persilja. När riset är färdigt blanda ner riven ost och smaka av med salt och peppar.

Rec Sep21 3
Mustig höstgryta med kantareller

800 gr nötstek/älgstek

Olja att steka i

4 vitlöksklyftor

1 lök

1 morot

1 paprika

1 msk färsk rosmarin

1 lagerblad

1,5 dl rödvin

2 dl vatten

2 msk Touch of taste kalvfond

Salt, svartpeppar

200 gr kantareller

1 msk mjöl

2 msk smör

persilja

Skär nötsteken i mindre bitar och bryn i olja i några minuter. Finhacka lök, vitlök, finhackad rosmarin och skär moroten i slantar, paprikan i mindre bitar och tillsätt när köttet är brynt. Fräs några minuter till på svagare värme. Tillsätt lagerblad, rödvin och låt koka upp. Tillsätt vatten, fond och peppar och låt sjuda under lock i ca 1,5 timmar tills köttet är mört. Fräs smöret och tillsätt mjölet och blanda ner i grytan, tillsammans med kantarellerna och låt koka 10 minuter till. Tillsätt finskuren persilja och servera med potatismos.

Rec Sep21 4
Kantarell-potatisplättar

600g potatis

400 gr kantareller/trattkantareller

2 ägg

1 msk potatismjöl

1,5 dl finriven lagrad ost

Smör att steka i

persilja

Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och pressa potatisen. Salta, peppra och fräs kantarellerna i en torr panna tills vätskan dunstat bort. Tillsätt en klick smör och fräs lite till. Blanda kantarellerna med potatispress, finriven ost, finhackad persilja och 2 ägg.  Rulla till bollar och platta ut i pannan och stek några minuter på varje sida i smör.