4Hprec1
Intresset för traktorprecisionsmästerskapen är förhållandevis stort. Deltagarna i årets tävling kom från södra och norra delen av Svenskösterbotten.
Jordbruk Livet på landet

4H-unga tävlade
i traktorprecision

Av 29 anmälda kom 26 unga traktorförare till start när Finlandssvenska mästerskapen i traktorprecision arrangerades senaste fredag.
– Det är jämn och bra nivå på deltagarna, kommenterade tävlingens huvuddomare Fredrik Grannas. Det finns variationer, men de flesta är bra.

Det blåser hårt ute på tävlingsfältet i Pensala i Nykarleby och plastbanden som märker ut delar av tävlingsbanan buktar sig rejält i vinden. En bit bort på samma fält pågår FM i traktorplöjning som lockat till sig gott om åskådare.

Det betyder att även 4H:s traktorprecisionsmästerskap i år har betydligt fler åskådare och ett större mediauppbåd än vad det brukar, något som kanske sätter lite extra press på deltagarna.

En grön Fendt 210 med steglös växellåda står redo i det så kallade garaget. De tävlande behöver bara tänka på gas och ratt när de kör.

– Banan är gjord så att man inte ska behöva ta framåt en enda gång, säger Fredrik. Meningen är att man ska kunna klara sig utan felpoäng.

Det är han som har planerat och märkt ut banan tillsammans med Vörånejdens 4H:s verksamhetsledare Chatarina Doktar.

4Hprec2
Vinnartrion i klassen 16 år och uppåt kom alla från Kronoby och representerade Botnia 4H. Joel Norrbygård i mitten segrade före Lukas Hellström och Anton Nordström.

Minst felpoäng vinner

Traktorprecisionsmästerskapen körs med traktor och släp och de tävlande delas in i två klasser; 15 år och yngre samt 16 år och äldre.

Själva tävlingen går ut på att man på tid kör längs en bana där olika tävlingsmoment märkts ut med el-rör och band.

För varje två sekunder får man ett felpoäng, vid beröring av banans utmärkning eller om traktorns bakhjul rör vid kärrans bom får man tio felpoäng och om man kör över banutmärkningen får man trettio felpoäng.

Vinner gör den som fått minst felpoäng.

Det som tidigare var distriktsmästerskap är numera finlandssvenska mästerskap. En namnförändring som innebär att nu kan unga från alla finlandssvenska 4H-föreningar i landet delta, inte bara österbottningar.

Ändå kommer alla deltagare i årets tävling från södra och norra Österbotten. Uttagningstävlingar har ordnats i Kronoby, Pedersöre, Vörå och Kristinestad, varifrån de tre bästa i varje klass gått vidare till mästerskapet.

Vanligtvis arrangeras det även en uttagningstävling på Västankvarn i Ingå, men den inhiberades i år på grund av coronarestriktioner.

– Alla 4H-kommuner är lantbrukskommuner, men vissa föreningar har svårt att ordna uttagningstävlingar då det behövs tillgång till ett större fält i närheten av skolan, säger Chatarina.

4Hprec3
Roligt att tävla. Herman Björknäs från Lappfjärd var nöjd med sin insats.

Många körde felfritt

Herman Björknäs från Lappfjärd har i höst börjat i sjunde klass och deltar i mästerskapen för första gången.

Han tycker det är roligt att tävla och säger sig vara nöjd med sin insats, även om han inte har övat desto mer inför tävlingen. Erfarenhet får han då han kör mycket traktor hemma på gården och ibland hjälper till med arbetet där.

I den yngre klassen körde sju deltagare felfritt och i den äldre klassen två stycken.

Tidsspannet som de tävlande rörde sig mellan var 2.03 och 6.09 minuter i den yngre klassen samt 2.07 och 4.13 minuter i den äldre.

Deltagarna från Botnia 4H (Kronoby, Terjärv, Nedervetil) gör oftast bra ifrån sig, vilket kan bero på att föreningen samarbetar med lant- och skogsbruksgruppen i årskurs 8 och 9 i Ådalens skola, högstadiet i Kronoby, och det ger en bra grund.

I år gick alla tre pokalerna i den äldre klassen till tre 17-åringar från Kronoby; Joel Norrbygård, Lukas Hellström och Anton Nordström som alla har flera års tävlingserfarenhet. De tränar heller inte inför tävlingarna, utan får övning när de utför traktorarbete som exempelvis snöplogning om vintrarna.

Värd för årets tävling var Vörånejdens 4H i samarbete med lokala 4H-föreningar och Finlands svenska 4H.

– Det har varit en jättelyckad tävling, säger Chatarina Doktar. De tävlande trivs och tycker att det är roligt. De är lite nervösa, men gör bra ifrån sig och det märks att de har spenderat tid bakom ratten fastän de är så unga.

Och enligt henne fyller tävlingen en viktig funktion:

– Vår förening värnar om att man ska kunna var ung och bo på landet, det ska vara möjligt att hålla på med landsbygdsnäringar och tycka att det är roligt.

4Hprec4
Huvuddomaren Fredrik Grannas förklarar tävlingsbanan för deltagarna.

RESULTAT

15 år och yngre, 18 deltagare:
1. Matts Södergård, Vörånejdens 4H, 51 poäng, tid 2:03
2. Joel Kastus, Vörånejdens 4H, 63 poäng, tid 2:47
3. Linus Blässar, Larsmo-Pedersöre 4H, 70 poäng, tid 3.00
16 år och äldre, 8 deltagare:
1. Joel Norrbygård, Botnia 4H, 53 poäng, tid 2:07
2. Lukas Hellström, Botnia 4H, 67 poäng, tid 2:15
3. Anton Nordström, Botnia 4H, 102 poäng, tid 3:05