SLC - Matrike
Hur kunde matriket Österbotten skapas?

Hur kunde regionen Österbotten utvecklas till Matriket Österbotten?

Projekt vid Yrkeshögskolan Novia ska hitta det unika i nyländsk mat

Yrkeshögskolan Novia startar projektet Matregion Nyland för att ta fram det unika i nyländska livsmedel.

SLC - Slaktgard
Fortfarande tabu att sälja släktgårdar

– Varför är jordbruken så heliga att man inte får sälja dem? Det undrar Mikael Mangström på Pålsböle gård i Ingå.

SLC - Viktoria Forsberg
Sociala medier möjlighet för företagen på landsbygden

Viktoria Forsberg är vd för Seger Marketing som specialiserat sig på branding och marknadsföring på sociala medier. Att utnyttja sociala medier i marknadsföringssyfte är ett utmärkt instrument för företagare på landsbygden.

SLC - Glesbygd
Gemenskapsföretag en framtida livlina för glesbygden?

Den Karlebybördige konsulten Håkan Björk har varit med om att starta upp ett par socialt förankrade gemenskapsföretag i glesbygden i Västerbotten. Invånarna i de berörda byarna har på eget intiativ skapat både service och arbetsplatser i områden som präglas av allt starkare marginalisering.

Höjda övervakningsavgifter hotar det inhemska livsmedelsföretagandet

Företagarna i Finland kräver att Jord- och skogsbruksministeriet avstår från sina planer på att höja livsmedelsövervakningsavgifterna. Höjningarna hänför sig till utkastet till den nya livsmedelslagen.

SLC - Ekofish
Fiskodling till havs modern nisch för Jakobstadsföretaget Ekofish

Om allt går enligt planerna börjar företaget Ekofish och yrkesfiskaren Sebastian Höglund från Jakobstad odla fisk i havsmiljö utanför Jakobstad våren 2019.

Centralförbundet för Fiskerihushållning: Strömmingsfiskets försäkringsskydd måste återställas

De finska yrkesfiskarna avlägsnar årligen över 600 ton fosfor från Östersjön. Staten försvårar dock utövandet av fiske, då trålredskapens försäkringsskydd togs bort i början av detta år, påpekar Centralförbundet för Fiskerihushållning.

Svensk Byaservice och IDNET flyttar till SLF

Verksamheten inom Svensk Byaservice, samarbetsforumet för byautveckling, samt IDNET, det finlandssvenska landsbygdsutvecklingsnätverket, flyttar den första september till Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF.

SLC - Insektlab 2
Nytt insektlabb bidrar till sektorns utveckling

Naturresursinstitutet invigde ett insektlaboratorium i Jockis förra veckan. Här bedrivs både akademisk forskning och testas olika lösningar för insektindustrins behov.

SLC - Skarvvasa
Fördröjda skarvbeslut källa till frustration

Inoljning av skarvägg utfördes på Juckasgrynnan utanför Vasa i maj. På bilden ses Oskar Ström och Kim Westerlund. Men långa behandlingstider och få beviljade undantagslov för avskjutning och äggbehandling försvårar skarvbekämpning i Österbotten.

SLC - Appel Ncn 1
”Bina är äppelodlarens bästa vänner”

På familjen Alitalos äppelvingård Ciderberg Oy i Lojo har det odlats äppel sedan början av 1970-talet. Vin- och cidertillverkningen startade redan 1996 efter att Finland gått med i EU och det blev möjligt att starta vingårdar i Finland.