Leppa
Jari Leppä tackade producentorganisationerna för att de sökt status för Finland som partnerland på Grüne Woche. Det har stor betydelse, speciellt inför Finlands ordförandeskap för EU i höst. FOTO: Messe Berlin GmbH
Landsbygdsnäringar Marknad

Jari Leppä tackade SLC och MTK

Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) passade i sitt tal under Grüne Woches öppningsfest på att tacka SLC och MTK för att söka status för Finland som partnerland i år.

– Jag är mycket stolt över att producentorganisationerna tog det djärva steget, sade ministern. Det här är första gången den officiella partnern är en nation. Det kommer att bära frukt långt in i framtiden! Så speciellt tack till producentorganisationerna för det goda arbetet!

Minister Leppä tackade också Tysklands ministerium för livsmedel och jordbruk, och minister Julia Klöckner, Messe Berlin och andra samarbetspartners för möjligheten att vara med som partnerland.

– I politiken är Finland och Tyskland ofta på samma sida: Vi försvarar ett starkt och enhetligt EU och regelbaserad internationell ordning. Dessutom är Tyskland år efter år en av Finlands viktigaste handelspartner.

Det finländska partnerskapet på Grüne Woche ger en möjlighet att visa upp landets image i Europa enligt Jari Leppä.

– Det är så viktigt för oss, precis innan Finland tar över ordförandeskapet i EU-rådet, sade minister Leppä.

Bland frågorna som ska behandlas under ordförandeskapet finns reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken.

– För både Finland och EU är en framgångsrik reform avgörande för att upprätthålla och vidareutveckla vår jordbrukspolitik. Den gemensamma jordbrukspolitiken bör bli betydligt förenklad och den bör ge incitament att producera livsmedel på ett sätt som är miljömässigt hållbart och garanterar en hög standard för djurens välmående.

Nordligaste jordbrukslandet

I sitt tal påminde ministern vidare om att Finland är det nordligaste landet i världen där jordbruket praktiseras som en livskraftig näring. Landet har utmärkta förutsättningar att producera livsmedel på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

– Den arktiska miljön betyder ren jord och luft samt rikliga och högkvalitativa vattenresurser både i grundvattenområden och i våra sjöar.

Minister Leppä påminde vidare om att våra vintrar på ett naturligt sätt minskar risken för växtsjukdomar.

– På grund av det nordliga läget är växtsäsongen mycket kort i Finland. Rikligt dagsljus, även midnattssol, bidrar på sommaren till mycket speciella aromer och näringsinnehåll i våra produkter. Till exempel havre har stor nytta av de speciella odlingsförhållandena.

Ministern framhöll också familjejordbrukets betydelse i livsmedelskedjan.

– Varje ko har ett namn, och inom en vecka efter dess födelse finns varje kalvs namn i EU-registren. Det är härifrån spårbarheten för finländska livsmedel härstammar. Djurskydd är en hedersfråga för oss. Våra grisar har svansar och kycklingarna har näbb. Antibiotika används bara för att behandla sjuka djur, inte i förebyggande syfte, och vi använder inga hormoner. Vi är också mycket stolta över att vår produktion är fri från salmonella.

Ingredienserna i finländska råvaror och produkter uppfyller de högsta kvalitetsstandarderna med avseende på säkerhet, näring och smak, framhöll ministern.

– Med andra ord, vår mat har en berättelse att berätta med stolthet, och en man kan lita på.