Klockner
​Det finns resurser inom näringen för att gå in i en öppen dialog med det övriga samhället, ansåg Tysklands minister för livsmedel och jordbruk, Julia Klöckner på Grüne Woche i Berlin. FOTO: Messe Berlin GmbH
Jordbruk Landsbygdsnäringar Marknad

Jordbruket har utvecklats men kraven ökat

Allt eftersom jordbruket har utvecklats har kraven på näringen ökat, sade Tysklands livsmedels- och jordbruksminister Julia Klöckner vid öppningsfesten på Grüne Woche i Berlin förra veckans torsdag. Konsumenterna har blivit mer kritiska när det gäller att skydda miljön, klimatet, resurserna och boskapen samt konsumentskyddet.

– Näringen kan och borde dock vara tillräckligt säker för att engagera sig i en öppen dialog, sade ministern. Aldrig tidigare har våra bönder varit så kvalificerade. Aldrig tidigare har kontroller och mätningar varit så exakta, maten blivit så noggrant kontrollerad eller varit av så god kvalitet till så låga priser som nu.

Eftersom alla måste äta och dricka ansåg Julia Klöckner att jordbruket är något mer än vilken som helst näring.

– Det är ett företag som stöder livet och är därför grunden för politisk stabilitet och säkerhet.

God jord har stort värde

God jordmån eller en god jordlott är av stort värde.

– För det är jorden och jordbruket som levererar grunden för livet, utan vilket inget annat skulle fungera. Här i Europa är konsumenterna inte längre i kontakt med den erfarenheten. Även under tider av torka, som i fjol drabbade många hårt, är hyllorna i snabbköpen fortfarande fulla.

I andra delar av världen är historien annorlunda. När det inte finns någon skörd går folk hungriga och kämpar för att överleva. Utan en fungerande jordbrukssektor som levererar mat kan det inte finnas någon stabilitet, ingen fredlig samexistens.

Minister Klöckner tog också upp den ansträngda position i den allmänna debatten som jordbruket ofta försätts i.

– Näringen beskylls för att vara orsak till klimatförändringar, massförlust av insekter, livsmedelsskandaler och felaktigt underhåll av boskap.

Det känns enligt ministern frestande att ta dylika beskyllningar med en klackspark som irrationella attacker.

Vilket jordbruk har vi 2030?

Konsumenterna behöver jordbruk och bönder behöver sina kunder, fortsatte Julia Klöckner.

– Så låt oss måla en realistisk bild! Jordbruket associerar fortfarande till romantiska bilder. För många representerar det något de i hemlighet längtar efter. Men vad föreställer vi oss när vi tänker på vilket jordbruk vi har 2030? frågade ministern och svarade själv:

– Jag föreställer mig naturligtvis mat och välmående, en ansvarsfull inställning till boskap och miljö, natur och blomstrande landsbygdssamhällen, en plats där man känner sig hemma. Men i fält, stall och skur är utrustningen högteknologisk och gör livet som jordbrukare lättare. Robotar kommer att tas för givet överallt på åkrarna, data kommer att gå direkt från åkern till molnet, till supermarketens hylla och hela vägen till konsumentens tallrik. Moderna jordbruk kommer att använda precisionsodlingsmetoder för att minimera användningen av bekämpningsmedel, och med maskiner som kan identifiera växt- och skadedjur och leverera exakta mängder bekämpningsmedel och gödsel utan spill.

Den här bilden är enligt minister Klöckner inte ens långt från dagens jordbruk.

– För att utvecklingen ska gå framåt behövs emellertid tillräcklig täckning med snabba internetförbindelser, digitala motorvägar.

Svält i världen skamlöst

Vidare påminde ministern om att fler än 820 miljoner människor ännu lever i svält.

– Det är skamligt sade hon.

Med det ville hon också säga att det inte är rätt väg att ge upp jordbruksproduktion. Nyckeln till att säkerställa global livsmedelssäkerhet ligger i ett effektivt, hållbart jordbruk som är anpassat till lokala behov och i att utveckla ekonomiskt effektiva landsbygdsområden.

Näringen kan också lyssna

Ministern framhöll vidare att Grüne Woche är ett forum där man kan främja jordbruket och förklara för konsumenterna vad näringen handlar om.

– Vi kan försöka delta i en dialog. Men vi kan också lyssna, för det är här jordbruket möter samhället, med över 400.000 besökare. Till företrädarna för jordbrukssektorn säger jag: Låt oss inte undanröja denna möjlighet. Låt oss säga vad vi måste – öppet och intelligent – och utan att tillrättalägga fakta. Och låt oss säkerställa att den offentliga diskussionen har mer att göra med faktiska problem och vetenskapliga fakta och mindre med partiska och bildlika föreställningar i svart och vitt, en förenklad attityd där allt är bara ”bra” eller ”dåligt”. Det handlar inte om att vara ”eko” kontra ”konventionell”, utan om att gå vidare tillsammans för det gemensamma bästa och för framtida generationers skull.

– Låt oss också betona att jordbruket är ett företag och måste vara framgångsrikt om vi ska hålla den yngre generationen i näringen.

Beklaglig Brexit

Minister Klöckner passade även på att beklaga Brexit.

– Medborgarna och regeringarna i EU 27 vill inte ha en hård Brexit. Men tiden löper ut. Vad som än händer behöver vi klarhet inför valet till Europaparlamentet i slutet av maj. Vi är redo att hjälpa och arbeta för att Storbritannien ska vara en integrerad del av Europa. Men den europeiska sammanhållningen prioriterar, tillsammans med utvecklingen av det europeiska projektet, integriteten för den inre marknaden och freden i Nordirland.

– Även här bör det noteras att handel med varandra också betyder att man är öppen för andra åsikter, sade minister Klöckner.