Landsbygdsnäringar Livet på landet

Stöd till bybutiker på glesbygden
kan utlysas i höst om
tidtabellen håller

Försöksprojektet Bybutiker som mångservicecenter, som beretts vid jord- och skogsbruksministeriet, framskrider och går nu på remiss. Med försöket vill man hitta nya sätt att trygga och även utveckla tillgången till kommersiella tjänster på glesbygden. Det bedöms att ungefär hundra bybutiker uppfyller de kriterier som fastställs i utkastet till en förordning.

Statsminister Juha Sipiläs regering anvisade hösten 2018 ett anslag på en miljon euro för försöksprojektet i budgeten för 2019. Målet är att förbättra verksamhetsförutsättningarna för bybutiker i glest bebyggda landsbygdsområden och på så sätt trygga tillgången till tjänster för invånarna i områdena. Genom att ge bybutikerna bättre möjligheter att fungera som mångservicecenter vill man främja en livskraftig glesbygd.

– Det stöd till bybutiker som nu för första gången ska införas i Finland är en betydande satsning på landsbygdens livskraft, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och konstaterar att bybutikerna i många regioner redan nu har ett brett utbud av närservice.

I förordningsutkastet föreslås bland annat att stöd kan beviljas sådana bybutiker på glesbygden som är verksamma året om och vars försäljning av dagligvaror är mindre än två miljoner euro per år. Dessutom bör avståndet till närmaste andra dagligvarubutik vara minst 7,5 kilometer eller närmaste butik på annat sätt vara svårtillgänglig.

Ytterligare ett villkor för beviljande av stöd är enligt förordningsutkastet att stödtagaren förbinder sig att i två år utöver dagligvarubutikstjänster även tillhandahålla minst två andra av följande kommersiella tjänstehelheter: posttjänster, kontantuttag, apotekstjänster eller bränsledistribution. Det föreslås att en sökande ska kunna beviljas högst 15.000 euro i stöd.

I Finland finns det ca 220 bybutiker. Antalet minskar med ca 30 butiker per år. Bybutikerna betjänar framför allt glesbygdens invånare, men också dem som bor där under en viss säsong under året samt besökare och turister. Låg och säsongsbunden efterfrågan har lett till att många bybutiker varit tvungna att lägga ned sin verksamhet. Om man ser till de tjänster som behövs i vardagen upplevs dock denna tjänst som en av de viktigaste.

– Eftersom vi är i färd med att ta i bruk systemet för första gången är vi särskilt lyhörda för de kommentarer som lämnas in under remissbehandlingen. På grund av det anslag som försöksprojektet beviljats har vi i beredningsskedet beslutat att begränsa stödet till att gälla sådana glest bebyggda områden som avses i den klassificering av stads- och landsbygdsområden som baserar sig på geografisk information, säger Leppä.

Utifrån erfarenheterna från försöksprojektet utvärderas projektets ändamålsenlighet och verkningar med tanke på möjliga fortsatta åtgärder.

– Målet är att eventuella goda erfarenheter ska leda till att stödet blir permanent och utvidgas till att också gälla andra bybutiker på landsbygden, konstaterar ministern.

Om projektet framskrider enligt tidtabell kan stödet utlysas hösten 2019.