Tim
Inom jordbruket har vi just nu en känsla av att vi inte vet vad som är på gång, säger Tim Blöcker som är ordförande för Landjugend i den tyska delstaten Slesvig-Holsten.
Landsbygdsnäringar Marknad

Tim Blöcker efterlyser inflytande för jordbrukarna

Investeringarna inom jordbruket ligger nere för tillfället, säger ordföranden för unga jordbrukare Landjugend i Slesvig-Holsten Tim Blöcker. Han står på Landjugends avdelning i upplevelseshallen, Erlebnishalle på Grüne Woche i Berlin.

Bland orsakerna till den låga investeringsivern finns givetvis sommarens torka som också har drabbat jordbruket i stora delar av Tyskland, i synnerhet den norra delen, dit Slesvig-Holsten hör.

Men Tim Blöcker är inte heller nöjd med den politiska situationen i Tyskland för tillfället.

– Regeringskoalitionen med kristdemokraterna och socialdemokraterna ger inte jordbruksnäringen tillräckligt inflytande, anser han.

– Beslutsprocessen är för långsam, vi måste trycka på för varenda småsak, säger han. Dessutom har vi inom näringen just nu en känsla av att inte riktigt veta vad som är på gång, ett slags utanförskap.

Enligt Tim Blöcker har bland annat de tyska svinuppfödarna svårt att hävda sig, närmast i konkurrens med de danska producenterna.

– De har andra regler och kan föda upp smågrisar effektivare än vad vi kan och de exporterar sedan hit smågrisarna i ganska stora mängder för vidare uppfödning.

För tillfället är det Tim Blöckers bror som sköter familjens hemgård med 120 mjölkkor i en ny ladugård med två robotar i Rendsborg-Egernførde kommun som den heter på skandinaviska i den flerspråkiga delstaten Slesvig-Holsten.

Själv livnär sig Tim som maskiningenjör.

– Jag hjälper till på gården under veckosluten.

Läs också

Bra att Finland har satsat

Möjligheter i Tyskland men man måste stå på sig

Berlinare positivt överraskade över Finland som matland