Hogan
​Jordbrukarna behöver förutsägbarhet i stället för ett långvarigt vakuum, sade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan. FOTO: Messe Berlin GmbH
Jordbruk EU Landsbygdsnäringar Marknad

Nästa runda i CAP måste slutföras

Vi måste påskynda framstegen mot våra ambitiösa klimat- och miljömål från 2030. Och naturligtvis måste vi slutföra nästa livscykel i den gemensamma jordbrukspolitiken. Det här enligt EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan i hans tal på den officiella öppningen av Grüne Woche i Berlin förra veckan.

– Ju tidigare vi kommer överens om EU:s långtidsbudget, desto bättre, sade kommissionär Hogan. Våra medborgare och vår ekonomi kommer att dra nytta av säkerheten och stabiliteten i en ny sjuårig plan. Jordbrukare behöver förutsägbarhet och inte ett långvarigt vakuum.

Kommissionär Hogan påminde också om att utgången av det brittiska utträdet ur unionen, Brexit, ännu är oklar.

Anpassning till ort och ställe

På tal om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken nämnde Hogan kommissionens förslag från i juni om att ”modernisera och förenkla jordbrukspolitiken”.

– Förslagets syfte är att bygga en modern politik för mat, jordbruk och landsbygdsutveckling, med tydligare och effektivare resultat för våra medborgare, våra jordbrukare och vår miljö. Det centrala i reformen är en ny modell, där innehållet flyttas från villkor och stränga regler till prestation och resultat.

Kommissionären ansåg att den nya modellen kommer att göra det möjligt för nationella och regionala myndigheter att bättre anpassa direkta betalningar, marknadsåtgärder och program för landsbygdsutveckling till förhållandena på ort och ställe.

– Detta gör att jordbrukarnas och landsbygdsgemenskapernas behov i varje medlemsstat kan tillgodoses.

Kommissionären var vidare inne på att varje medlemsstat under den följande programperioden måste utforma en investeringsplan för jordbruk och landsbygdsutveckling inom sina regioner. Varje insats måste tydligt förklaras.

– Kommissionen kommer att underteckna planen och upprätthålla en stark vaktroll, särskilt för att säkerställa att de gemensamma EU-målen uppfylls.

Bort från otillbörlig handelspraxis

Phil Hogan försäkrade vidare att kommissionen fortsätter sitt arbete för att stärka jordbrukarnas position i livsmedelsförsörjningskedjan.

– I december nådde vi ett historiskt genombrott när de tre EU-institutionerna för första gången enades om bindande regler för att förbjuda orättvis handelspraxis, sade han med syfte på UTP-direktivet. Detta kommer att ge ett betydande skydd för alla EU-jordbrukare och deras organisationer samt små och medelstora livsmedelsföretag. De kommer nu att skyddas mot större operatörer som agerar orättvist och utanför reglerna.