SLC - Lappfpo6
Minskad konsumtion skapar huvudbry för potatisbranschen

Potatis är ett bra och förmånligt livsmedel som dessutom har ett lågt koldioxidavtryck. Trots det minskar konsumtionen i Finland. Det är ett stort orosmoment för Micael Gröndahl, som tillträdde posten som vd för Lappfjärd Potatis Ab i somras.

SLC - Dsc 1044
Digitalisering och livslångt lärande framtidens melodi

Yrkesakademin i Österbotten fyller jämna år i år. I samband med ett 10-årsseminarium blickades det i en paneldebatt framåt mot kommande utbildningsmässiga utmaningar och arbetsmarknadens kompetensbehov i en snabbt föränderlig omvärld.

Förordning ska minska miljöbyråkratin för nya djurstall

Regeringen godkände förra veckan en förordning med minimikrav på miljöskyddet i anmälningspliktiga djurstall. Förordningen ska underlätta arbetet för såväl myndigheterna som verksamhetsutövarna, eftersom miljöskyddskraven i dagsläget avgörs i miljötillstånd som beviljas varje djurstall separat.

SLC - Skargardspolitik
Finlands skärgårdspolitik är unik i europeiskt perspektiv

Ur ett europeiskt perspektiv är det endast Kroatien som har en skärgårdspolitik som liknar Finlands. Den färska studien Skärgårds- och vattenområdespolitik i Europa visar att en strategisk syn på skärgårdsutveckling kombinerat med att olika finansieringskällor stöder varandra ger det bästa resultatet.

40,5 miljoner euro från tippningsvinstmedel till hästområdet

Regeringen har fastställt jord- och skogsbruksministeriets plan för fördelning av Veikkaus Ab:s avkastning till hästområdet 2019. Avkastningen uppskattas till sammanlagt 40,5 miljoner euro.

EU måste förbättra kampen mot bedrägerier

Bedrägerier mot EU är fortfarande alltför vanliga. Kommissionen måste skärpa greppet och möblera om för att stärka ansvarsområdena för bedrägeribekämpningen, kräver EU:s revisionsrätt.

SLC - Dsc 0136
Nytt projekt startar inom viltsektorn

Novia tillsammans med många samarbetspartner har beviljats finansiering för projektet Välmående av vilt.

Marknadsföringshandbok för matföretagare

Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.

Finländska fiskprodukter fick exporttillstånd till Kina

I samband med jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallios och Livsmedelsverkets handelsfrämjande resa till Kina, har de kinesiska myndigheterna för första gången beviljat exporttillstånd för finländska fiskprodukter.

SLC - Island Icelandic Lamb1
Överproduktion av fårkött: Icelandic Lamb bygger upp ett starkt varumärke

På Island har man en överproduktion av fårkött och därför skapade man varumärket Icelandic Lamb berättar verksamhetsledaren Svavar Halldorson.

SLC - Island Vaxthus1
Turismen på Island växer så det knakar: Tomatodlaren tog sig an turistströmmarna

Under 2010-talet har den isländska turismen formligen exploderat. En av gårdarna som satsat på att fånga upp turistströmmarna är Knútur Eiriksons Fridheimar, som kan bland annat kan stoltsera med geotermisk tomatproduktion och islandshästar.

Nytt projekt ska öka jakten på vitsvanshjort

Novias projekt ”Välmående av vilt” sätter fokus på att utveckla nya modeller för jakt på vitsvanshjort och underlätta processerna med att få ut viltkött på marknaden.